Straaljagerexpositie

CollectieExpositie 'sneller dan het geluid' is een nieuwe permanente expositie over de ontwikkeling van de straalmotor. Ontdek alles over straaljagers en bewonder de allermooiste en meest bijzondere toestellen ter wereld.

De nieuwe Straaljagerexpositie “Sneller dan het geluid” blaast je omver! Je stapt telkens in een andere ruimte met nieuwe belevingen. Van de ontdekking van de straalmotor door Frank Whittle tot de eerste straaljager van Nederland. Maak je op voor een onvergetelijke beleving.

Straalmotor

“Sneller dan het geluid” is te zien in een nieuwe, grote hangaar die doet denken aan een hangaar – of shelter – uit de koude oorlog. De expositie laat je zien wanneer de straalmotor is ontwikkeld. In de interactieve testcabine ontdek je hoe de techniek ervan werkt. Je ziet 6 straaljagers van dichtbij, waarvan 4 historische toestellen speciaal hiervoor volledig zijn gerestaureerd. 

  • Weetje

    De meeste toestellen in de expositie waren al het eigendom van Aviodrome. Enkele waren eerder te zien, maar stonden sinds 2019 in de opslag. De vliegtuigen zijn voor deze tentoonstelling opgeknapt door de enthousiaste vrijwilligers.

6 Straaljagers

In de briefingroom zie en hoor je waarom in de jaren 40 vliegtuigen met een straalmotor nodig waren. Daarna kom je in een testcabine waar je uitgelegd krijgt hoe een straalmotor werkt. Vervolgens kom je in de hal met de allereerste Nederlandse straaljager, een Gloster Meteor. Tenslotte volgt de 760 m2 grote tentoonstellingsruimte, waar je nog 3 historische toestellen kunt bewonderen: de Fokker S.14 Machtrainer, de Lockheed F-104 Starfighter en de Hawker Hunter.  En buiten staan nog 2 historische straaljagers uit de Koude Oorlog, een Mikojan-Goerevitsj MiG-21 en een Saab 37 Viggen.   


Specificaties

Tentoonstelling
1000 m2
Aantal straaljagers
6
Aantal historische toestellen
6
Expositie
Binnen en buiten
Straalvliegtuig
Fokker S.14
Straalvliegtuig
Saab 37 Viggen
Straalvliegtuig
Hawker Hunter
Straalvliegtuig
Lockheed F-104G Starfighter
Straalvliegtuig
Mikoyan Gurevich MIG-21
Straalvliegtuig
Gloster Meteor

Meer uit onze collectie

Bekijk de gehele collectie