[object Object]

Drie Fly-in weekenden met historische vliegtuigen bij Aviodrome

Ook deze zomer keren de Fly-ins terug bij Aviodrome. Niet één, maar drie weekenden in de zomervakantie staan in het teken van historische vliegtuigen. Een aantal bevriende vliegers komt langs met indrukwekkende toestellen, ook is er een demonstratie op de grond met een vliegtuig uit eigen collectie. Elk weekend staat een ander thema centraal en een spreker gaat alles voorzien van deskundig commentaar.

General manager van Aviodrome Coen Hoozemans: “Elk jaar kijken we weer uit naar de Fly-in. Vanwege het succes van vorig jaar hebben we besloten om er dit jaar drie Fly-ins van te maken. We kijken ernaar uit om de bezoekers een indrukwekkend en compleet beeld te geven van deze historische vliegtuigen!”

Thema’sAankomende zaterdag 22 juli vindt de eerste Fly-in plaats met als thema Trainers. Op deze dag zijn enkele les- en trainingstoestellen te zien. Onder andere Fokker Four gaat een vlucht maken met een S.11 Instructor, de North American T-6 Texan en twee Yak-52’s komen langs. De AIS Flight Academy en Special Air Services (SAS) zijn aanwezig met lesvliegtuigen. Ook komt stichting Vroege Vogels op bezoek met enkele toestellen.

Het weekend van 5 en 6 augustus staat in het teken van de operationele activiteiten rondom vliegen. Denk daarbij aan taxiën, marshallen en het starten van motoren. DDA Classic Airlines komt langs met de DC-3 om rondvluchten te maken. Fokker Four is de zondag aanwezig en gaat met de S.11 lesvliegtuigen vluchten maken. De SAS is beide dagen aanwezig met de Cessna 172.

Fighters & Friends is het thema van zaterdag 19 augustus en zondag 20 augustus. Op zaterdag komt de tweezits Supermarine Spitfire T.9 van de stichting Spitfire Vintage Everyday langs. De stichting Vroege Vogels komt op bezoek met enkele toestellen en we verwachten nog meer gasten. De luchthavenbrandweer van Lelystad Airport en de vrijwillige brandweer van Lelystad komen demonstraties geven.

Grumman Tracker
Alle drie de Fly-ins (behalve zondag 6 augustus) zijn er demonstraties met de Grumman Tracker uit de collectie van Aviodrome. Het toestel zal niet vliegen, maar de motoren worden gestart en de vleugels worden in- en uitgevouwen.

Hoozemans: “In de T2 Hangaar werken de vrijwilligers dag in, dag uit hard om toestellen te restaureren en waar mogelijk (deels) operationeel te krijgen. Elke vrijwilliger doet dat binnen de eigen expertise. We zijn blij dat we dit resultaat kunnen tonen aan het grote publiek!”

De Fly-ins zijn inbegrepen bij de toegang. Kaarthouders van de Museumkaart of de Vriendenloterij VIP-KAART hebben gratis toegang. Het kan voorkomen dat door het weer of onvoorziene omstandigheden, de Fly-ins niet of in aangepaste versie doorgaan.

Meer lezen? En voortaan altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws en de laatste actualiteiten? Schrijf je dan hier in voor de Aviodrome nieuwsbrief.