Lezing over eerste digitale satelliet ter wereld die de ruimte in werd geschoten
Het Nationaal Ruimtevaart Museum, gevestigd in Luchtvaartmuseum Aviodrome, organiseert op zaterdag 4 juni een lezing over een bijzonder Nederlands project: de eerste in Nederland ontwikkelde volledig digitale satelliet ter wereld die de ruimte in werd geschoten, de ANS.
De ANS, wat staat voor Astronomische Nederlandse Satelliet is in 1974 gelanceerd. Het is de eerste digitale kunstmaan ter wereld. Het Nationaal Ruimtevaart Museum toont sinds maart de geschiedenis van de ANS in een permanente expositie. Zeholy Pronk, voorzitter Stichting Nationaal Ruimtevaart Museum, vertelt over deze satelliet: “De NASA was onder de indruk van deze techniek. Toch raakte het verhaal hierover in de vergetelheid. Met de lezing over de film en de nieuwe vitrine in de Nationale Ruimtevaart Museum expositie brengen we deze satelliet weer onder de aandacht bij onze bezoekers.”
Ervaring opdoen
Nederland krijgt in de jaren zestig weinig opdrachten in de Europese ruimtevaartindustrie. Fokker en Philips besluiten daarom om zelf een satelliet te bouwen om ervaring op te doen in de ruimtevaartindustrie. De Nederlandse regering steunt het project en in 1974 wordt de ANS gratis door de NASA gelanceerd om het heelal te bestuderen met telescopen van de universiteiten van Utrecht en Groningen. Zij doet hierdoor spectaculaire ontdekkingen op sterrenkundig gebied.
De film
In de film ‘ANS-Nederlands eerste ruimteavontuur’ worden vragen beantwoord zoals wie zijn de bouwers van de ANS en wat maakt hem zo bijzonder. De film bestaat uit uniek origineel filmmateriaal en interviews met de hoogbejaarde makers. De documentaire werd op 25 maart 2022 in première gebracht in het bijzijn van de vele mensen die hebben meegewerkt aan de bouw en operaties van de satelliet.
Presentatoren
De lezing wordt gegeven door Zeholy Pronk en Ronald Klompe. Zij zijn beide verbonden aan het Nationaal Ruimtevaart Museum en waren daarnaast betrokken bij de opbouw van de nieuwe vitrine voor de Astronomische Nederlandse Satelliet. Ronald zal gaan vertellen over de samenstelling van de objecten in deze nieuwe vitrine en Zeholy zal ingaan op de organisatie van dit project samen met Beeldlijn Groningen en documentairemakers bij de Loods Media in Groningen.
Na afloop van de lezing is het mogelijk om mee te gaan met een rondleiding in de expositie. De lezing vindt plaats om 10.30 uur en de zaal gaat open om 10.00 uur. Het is alleen mogelijk om de lezing bij te wonen na aanmelding via de website van het Nationaal Ruimtevaart Museum en na betaling van de kosten van deelname. De lezing kost voor volwassenen zeven euro per persoon en voor kinderen tot en met elf jaar, vrienden van het NRM en voor NVR leden zijn de kosten 3,50 euro per persoon.
Meer lezen? En voortaan altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws en de laatste actualiteiten? Schrijf je dan hier in voor de Aviodrome nieuwsbrief.