Spyker V.2

T2 HangarDe Spyker V2 is nu te bewonderen in de T2 Hangar, waar dit bijzondere vliegtuig wordt gebouwd.

Spyker vervaardigde oorspronkelijk koetsen sinds 1880. De bekendste koets is de ‘Gouden Koets’ van het Koninklijk Huis. In 1914 begaf Spyker zich in de luchtvaartindustrie. De Spyker V.2 werd gebouwd als lesvliegtuig. Deze Spyker Trompenburg V.2 was een conventioneel vliegtuig met één motor en uitgevoerd als tweedekker en tweezitter (stoelen achter elkaar) met een eenvoudige bediening. Ook het onderstel was conventioneel: één as met twee wielen, en aan de staart een glijder.

  • Weetje

    Het vliegtuig van het Aviodrome werd als bouwpakket aangeschaft in de USA en door medewerkers in elkaar gezet in het restauratiegedeelte van de T2 Hangar. De motor en propeller zijn origineel.

Hernieuwd huwelijk

De Spyker V.2 ziet er nu nog zonder canvas toch al best compleet uit. De originele Thulin 80 pk motor zit er ook al op, een motor die richting 100 jaar gescheiden was van z’n historische omgeving. Op 19 april 2016 kwam het tot een hernieuwd “huwelijk”. Een zeldzame, originele propeller (met o.a. de goed leesbare inslag “80PK THULIN”) werd herenigd met de Thulin motor. Toch wel heel bijzonder dat na bijna 100 jaren die twee authentieke en zo belangrijke onderdelen van de Spyker nu weer samen zijn.

  • Weetje

    78 vliegtuigen van dit type werden gebouwd voor het Nederlandse leger, te weten 58 stuks voor de Luchtvaartafdeling (LVA) en 20 voor de Marine Luchtvaartdienst (MLD).

Specificaties

Lengte
6,64 m
Spanwijdte
10,85 m
Hoogte
3 m
Aandrijving
1 Thulin (Gnôme type) rotatie motor, 80 pk (60 kW)
Topsnelheid
115 km/uur
Klimsnelheid
2,10 m/sec
Bemanning
2 personen

Meer uit onze collectie

Bekijk de gehele collectie