De ruimtevaart expositie

CollectieMaak kennis met de ontwikkelingen in de ruimtevaart over een periode van meer dan 60 jaar!

De ruimtevaart expositie is ingericht op basis van een aantal thema’s, waarbij de ontwikkelingen van de Nederlandse ruimtevaart een grote rol spelen.

Daarnaast worden belangrijke ontwikkelingen uit de historie van de ruimtevaart getoond. Zo is een model te zien van de Wostok capsule waarmee Yuri Gagarin als eerste mens een rondje om de aarde vloog. Maar ook is er veel te zien over het Apollo programma, de daarbij gebruikte Gemini capsule en de maanlanding met de maanlander.

Modellen van de belangrijke Nederlandse astronomische satellieten, ANS en IRAS, sieren de bijdrage van Nederland aan de ontwikkelingen in de ruimtevaart, maar ook de klotssatelliet Sloshsat Flevo. 

  • Weetje

    De ruimtevaart expositie is voortgekomen uit een collectie vergaard vanaf de jaren 60 door Henk van Wezel in Lelystad in het kleinste huiskamermuseum ter wereld (Guinness book of records), en in 2004 opgebouwd in Aviodrome.

De ruimtevaart expositie bevat een selectie van de meest aansprekende raketten, waarin een Saturnus V, een Soyoez en een Falcon raket niet kunnen ontbreken. Onder het thema “Leven met Satellieten” worden de toepassingen van ruimtevaart in ons dagelijks leven gegeven, zoals communicatie, navigatie, aardobservatie en precisie landbouw. Binnen het thema “Bemande Ruimtevaart” hangt er een mooi schaalmodel van het Internationaal Ruimtestation (ISS) en zijn modellen van diverse bemande ruimtevaartuigen en ruimtestations (Skylab, Saljoet, Mir, e.a.) te zien. Het thema “Astronomie” toont diverse objecten en geeft informatie van zowel de satellieten voor astronomisch onderzoek als de sondes naar planeten in het zonnestelsel.

  • Weetje

    Er zijn vier astronauten die van oorsprong de Nederlandse nationaliteit hebben: Wubbo Ockels, André Kuipers, Lodewijk van den Berg en Eytan Stibbe. Deze astronauten zijn in de expositie opgenomen.
  • Weetje

    De meeste objecten die in de ruimte operationeel zijn geweest verbranden bij terugkeer naar de aarde of blijven heel lang in de ruimte en draaien daar hun rondjes. De objecten die behouden terugkomen zijn zeldzaam en heel kostbaar. Daarom zijn slechts enkele objecten in de ruimtevaart expositie in de ruimte geweest.

Specificaties

Oppervlakte begane grond, thema: raketten
7x11 meter
Ruimtevaart terras 1e verdieping
28x11 meter
Thema 1
Leven met satellieten
Thema 2
Bemande ruimtevaart
Thema 3
Maan en Mars
Thema 4
Astronomie
Thema 5
Nederlandse ontwikkelingen

Meer uit onze collectie

Bekijk de gehele collectie