[object Object]

Vliegangst te lijf tijdens vliegangstweekend in Aviodrome

Aviodrome houdt in samenwerking met Stichting VALK een vliegangstweekend op zaterdag 29 en zondag 30 september om mensen te helpen hun vliegangst te overwinnen. Per dag maken wereldwijd zes miljoen mensen een vlucht. Toch reist niet iedereen moeiteloos per vliegtuig. In de westerse wereld is 30% van de volwassen bevolking bang om te vliegen. Nederland kent bijna drie miljoen angstige vliegreizigers.

Vliegangst is een typische stressklacht waar in de meeste gevallen een of meerdere stressfactoren of angststoornissen aan ten grondslag liggen. De meest voorkomende zijn claustrofobie, hoogtevrees, sociale angst, controledrang en angst voor controleverlies. “De angst openbaart zich voor iedereen anders, maar is gelukkig prima te behandelen”, verklaart dr. Lucas van Gerwen, psycholoog, vlieger en directeur van Stichting VALK.

Methode op basis van wetenschappelijk onderzoek
Stichting VALK – een samenwerkingsverband tussen Universiteit Leiden, KLM, Transavia.com, Arkefly, Martinair en Amsterdam Schiphol Airport – ontwikkelde op basis van wetenschappelijk onderzoek een methode om mensen van hun vliegangst af te helpen. Van de 10.000 mensen die er tot nu toe een therapeutische training volgden, stapt 98% zonder angst in een vliegtuig.

Workshops tegen vliegangst
Tijdens het vliegangstweekend kunnen bezoekers van Aviodrome gratis deelnemen aan workshops die door vliegangsttherapeuten gegeven worden. Deelnemers leren wat de oorzaken van vliegangst zijn, wat het met hun lichaam doet en hoe ze er het beste mee om kunnen gaan. Aansluitend vindt er een relaxatietraining plaats in de Boeing 747. Een KLM-piloot legt uit hoe een vliegtuig vliegt, wat turbulentie is en aan welke eisen de luchtverkeersveiligheid moet voldoen.

Tussen de workshops door kunnen deelnemers in een speciaal daarvoor ingerichte ruimte ‘speeddaten’ met oud-cliënten. “Veel mensen met vliegangst denken dat ze de enige zijn met vliegangst of dat hun angst te groot is om te behandelen. Wederzijdse herkenning en steun van lotgenoten is dan vaak een eerste belangrijke stap in het overwinnen van de angst”, aldus dr. Lucas van Gerwen.

Programma vliegangstweekend
Aviodrome is tijdens het vliegangstweekend geopend van 10.00 tot 17.00 uur. De gratis workshops starten om 11.30 uur en eindigen om 17.00 uur. Vooraf aanmelden is niet nodig. Benieuwd naar het volledige programma?