[object Object]

Vliegangst te lijf tijdens vliegangstweekend op 1 en 2 juni

De zomervakantie staat voor de deur en veel mensen hebben hun vliegvakantie al geboekt. Helaas stapt niet iedereen onbezorgd in het vliegtuig. Ruim 30 procent van de volwassen Nederlanders heeft in meer of mindere mate last van vliegangst. En dat kan de vakantiepret behoorlijk bederven. Daarom houdt Aviodrome in samenwerking met vliegangstinstituut Stichting VALK op zaterdag 1 en zondag 2 juni het Nationaal Vliegangstweekend.

Vliegangst is een typische stressklacht, die kan ontstaan in een periode dat iemand niet lekker in zijn psychologische vel zit. Er liggen meestal een of meerdere stressfactoren of angststoornissen aan ten grondslag. De meest voorkomende zijn: claustrofobie, hoogtevrees, sociale angst, controledrang en angst voor controleverlies. “De angst openbaart zich voor iedereen anders, maar is gelukkig prima te behandelen”, verklaart dr. Lucas van Gerwen, klinisch psycholoog, vlieger en directeur van Stichting VALK.

Gratis workshops
Tijdens het Nationaal Vliegangstweekend op 1 en 2 juni worden gratis workshops gegeven waarin deelnemers leren wat de oorzaken zijn van vliegangst, wat het doet met hun lichaam en hoe ze het beste met angst en emotie om kunnen gaan. Er vinden ontspanningsoefeningen plaats in een geparkeerde KLM-Boeing 747-300. Aansluitend legt een KLM piloot uit hoe een vliegtuig vliegt, wat turbulentie is en aan welke eisen de luchtverkeersveiligheid moet voldoen.

Speeddaten
Voor en na de workshops kunnen deelnemers in een speciaal daarvoor ingerichte ruimte ‘speeddaten’ met oud-cliënten. “Vorig jaar was hier veel vraag naar omdat het zoveel herkenning teweeg brengt bij mensen met vliegangst”, verklaart Van Gerwen. “Deze wederzijdse herkenning en steun van lotgenoten is een eerste belangrijke stap in het overwinnen van de angst”.  Daarnaast is er gelegenheid om therapeuten te spreken, een vliegangsttest te doen en kennis te maken met zelfhulpmethoden.

Nationaal Vliegangstweekend
Het Nationaal Vliegangstweekend vindt plaats op zaterdag 1 en zondag 2 juni aanstaande in Aviodrome in Lelystad. Openingstijden: 10.00 uur tot 17.00 uur. De gratis workshops starten om 11:30 uur en eindigen om 17:00 uur. Aanmelden voor de workshops is niet nodig. Op beide dagen is het programma hetzelfde.