Commercieel Directeur Lelystad Airport voegt zich bij bestuur Luchtvaartmuseum Aviodrome: “Zorgen voor inspiratie”

Het bestuur van Luchtvaartmuseum Aviodrome heeft een nieuw lid. Jan Eerkens, Commercieel Directeur Lelystad Airport, voegt zich bij de drie andere bestuursleden van de Stichting Collectie Aviodrome.

Aviodrome-Jan Eerkens-Expositie Aviodrome-300x300

Het doel van de Stichting Collectie Aviodrome is om de grootste historie van de luchtvaartcollectie in Nederland toegankelijk te maken voor jong en oud. “We willen mensen iets leren over de ontwikkeling van de luchtvaart en de rol van Nederland of Nederlanders daarbij. Bij Luchtvaartmuseum Aviodrome doen ze dat knap. De collectie en de activiteiten zijn interessant voor iedere leeftijdsgroep”, vertelt Eerkens.

Aviodrome
Luchtvaart heeft een belangrijke rol gespeeld in de Nederlandse geschiedenis en zal dit ook in de toekomst blijven doen, zo weet Eerkens. “Bovendien is de luchtvaart leerzaam en zijn er tal van innovaties mogelijk, bijvoorbeeld op het gebied van luchtvaartveiligheid, milieu of geluid. Daar willen we mensen op uitdagen.”

De kennis en expertise bij Luchtvaartmuseum Aviodrome zijn hierin van grote waarde. De collectie van de stichting wordt hier tentoongesteld en het Luchtvaartmuseum voert de taken uit die noodzakelijk zijn voor het beheren en het behouden van de stukken die behoren tot de collectie. “Aviodrome is ontzettend belangrijk. Samen met de kennis van de werknemers en de vele vrijwilligers kunnen we de collectie beheren en ontwikkelen”, aldus Eerkens.

Ontwikkelen
Toen deze bestuursfunctie bij de Stichting Collectie Aviodrome beschikbaar kwam, was Eerkens gelijk enthousiast. “De stichting is enorm waardevol en ik ben trots dat ik onderdeel uit mag maken van dit team. We moeten met elkaar het besef hebben hoe mooi en groot de luchtvaart in Nederland is. De stichting Collectie Aviodrome levert hier een belangrijke bijdrage aan. Daarnaast is het ook een mooie kans om mezelf te ontwikkelen in de rol van bestuurslid.”

“Wat onze plannen zijn? Natuurlijk willen we onze collectie behouden en uiteindelijk ook uitbreiden. Daar hebben we plannen voor”, geeft hij aan. Als bestuurslid wil Eerkens daarnaast een bijdrage leveren aan het zichtbaarder worden van de stichting en nieuwe partners aanboren. “We hebben momenteel afspraken met partijen als de BankGiro Loterij en KLM. Samen met de andere bestuursleden wil ik kijken naar andere partijen die interesse hebben om zich aan ons te binden. Het gaat dan om bedrijven en personen die de stichting een warm hart toedragen, in de breedste zin van het woord.”

Passie voor de luchtvaart
Eerkens is al vijftien jaar werkzaam voor de Royal Schiphol Group en sinds de zomer van 2017 actief bij Lelystad Airport, waar hij verantwoordelijk is voor alle commerciële activiteiten, marketing en communicatie. “Onze opgave is om de luchthaven gereed te maken voor commercieel handelsverkeer. Dat is een behoorlijke organisatorische en procesmatige opgave, want dan heb je het over het realiseren van bijvoorbeeld een nieuwe passagiersterminal, nieuwe startbaan en een nieuwe verkeerstoren. Ook de organisatie is flink uitgebreid. Het is nu wachten op een positief besluit vanuit de politiek. Wij hebben alle stappen doorlopen en zijn er klaar voor.”

“De luchtvaart is een hele spannende, uitdagende omgeving en ik heb in de afgelopen jaren hier een grote passie voor ontwikkeld. Dat ik die passie uit kan dragen in mijn rol bij Lelystad Airport én de Stichting Collectie Aviodrome, is hartstikke mooi.”