[object Object]

Sterkste man van Nederland komt straaljager trekken in Aviodrome

De sterkste man van Nederland, Yoëll Blom, komt zaterdag 30 september een straaljager trekken in Luchtvaartmuseum Aviodrome. Het grote moment vindt om 14.00 uur plaats op het platform voor het Schiphol 1928 gebouw.

Vanaf 16 september draagt Yoëll de titel ‘Sterkste man’ in de categorie tot 105 kilogram. Blom: “Het is echt mijn droom die hopelijk werkelijkheid wordt om een vliegtuig te trekken. Eerder heb ik al shovels en vrachtwagens getrokken, maar dit stond nog op mijn bucketlist! Het wordt nog wel spannend of het lukt, omdat de wielen bijvoorbeeld heel anders zijn dan bij een vrachtwagen.”

Yoëll is 31 jaar en woont in Hilversum. Sinds vier jaar is hij geobsedeerd met sterk zijn. Blom: “Van het sleuren met zware objecten tot het optillen van onmogelijke gewichten, ik leef voor die momenten waarop ik mijn grenzen kan verleggen.” Zijn doel is het onmogelijke mogelijk maken en daarom wilt hij zichzelf uitdagen met het trekken van een vliegtuig.

Saab 37 Viggen
Het toestel dat Yoëll gaat trekken, is de Zweedse Saab 37 Viggen en weegt ongeveer 11.800 kilogram. Viggen is Zweeds voor ‘bliksemschicht’. Na de eerste vlucht van dit type, in 1967, zijn er 338 exemplaren van gemaakt. Het veelzijdige toestel is enkel gebruikt door de Zweedse luchtmacht. In 2003 werd er voor het laatst operationeel met de Saab 37 Viggen gevlogen. Het exemplaar in Aviodrome is in 2006 aangeboden door de Zweedse Luchtmacht en werd vliegend afgeleverd.

Het evenement is inbegrepen bij een toegangsticket.

Meer lezen? En voortaan altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws en de laatste actualiteiten? Schrijf je dan hier in voor de Aviodrome nieuwsbrief.