[object Object]

Prestigieuze onderscheiding voor Aviodrome’s Raymond Oostergo

Raymond Oostergo, medewerker van Aviodrome, heeft een bijzondere onderscheiding ontvangen voor zijn bijdrage aan vele historische luchtvaartprojecten. Sinds zijn tienerjaren is Raymond al werkzaam bij Aviodrome. Op zaterdag 1 april 2023 nam hij de Fiets van Messel Award in ontvangst in de recent geopende straaljagerhangaar.

Raymond Oostergo: “Het was erg indrukwekkend dat er zoveel mensen waren gekomen voor mij, maar ik ben slechts een klein deel van het geheel. Alle projecten doe ik niet alleen maar met heel veel vrijwilligers!” Oostergo is op zijn zeventiende begonnen bij het Aviodrome als rondleider en via andere werkzaamheden binnen het museum terecht gekomen bij verschillende iconische vliegtuigprojecten.

General manager van Aviodrome Coen Hoozemans: “Raymond heeft in de afgelopen tientallen jaren veel betekend voor Nederlandse luchtvaarthistorie. We zijn erg blij en trots dat hij deze award en erkenning heeft gekregen!”

Wanneer je Raymond vraagt naar zijn favoriete project, dan zegt hij: “Dat is hetzelfde als je een ouder vraagt naar zijn favoriete kind. Elk vliegtuig, en daarmee elk project, is uniek. Van de start van de werkzaamheden, de historie van het vliegtuig, de anekdotes van de vrijwilligers, de mensen die eraan hebben meewerken tot het afronden van een project.”

Ook is hij vol lof over de vrijwilligers van Aviodrome: “Er zijn een hoop vrijwilligers die ervaring hebben opgedaan in de luchtvaart of decennia lang kennis hebben opgedaan middels een passie. Maar er is ook een jongere generatie die met eigentijdse kennis oude vraagstukken kunnen oplossen. De dynamiek onderling is fantastisch.”

Na het ontvangen van de onderscheiding houdt het werk niet op voor Raymond en de vrijwilligers. Momenteel zijn ze bezig diverse projecten, zoals het operationeel maken van de Grumman Tracker – een oud marinevliegtuig met opvouwbare vleugels, het vliegend restaureren van de Noorduyn Norseman en binnenkort komt de Dakota aan de beurt. De werkzaamheden gebeuren allemaal in de T2 Hangaar. Oostergo: “De T2 Hangaar is eigenlijk een onderhoudsexpositie en daar krijgen we leuke reacties op van de bezoekers.”

Fiets van MesselDe onderscheiding is vernoemd naar Gerson van Messel, één van de belangrijkste luchtvaartpioniers van de Nederlandse luchtvaart. Bij het Korps Wielrijders bij de Landmacht heeft hij zijn bijnaam “Fiets” gekrgen, dat was voordat hij aan zijn vliegcarrière begon bij de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij. Jarenlang heeft Fiets gevlogen bij KLM en in 1956 ging hij met pensioen als gezagvoerder van de Lockheed Constellation. Het zelfde type vliegtuig waarvoor Raymond twee jaar in Amerika is geweest.

De award wordt sinds 2001 eens per twee jaar door de Nationale Federactie Historische Luchtvaart uitgereikt aan mensen die zich al jaren inzetten voor de historische luchtvaart. In verband met de coronaperiode zijn dit jaar twee awards uitgereikt. Voormalig Aviodrome directeur Arno van der Holst ontving de andere award. De prijs is een gepersonaliseerde ets van Leentje Linders.

Meer lezen? En voortaan altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws en de laatste actualiteiten? Schrijf je dan hier in voor de Aviodrome nieuwsbrief.