[object Object]

Onderdelen van de DH-9, het eerste vliegtuig van de KLM, aangekomen bij Luchtvaart-Themapark Aviodrome

Helemaal vanuit de Verenigde Staten is er vandaag een container met een heel bijzondere inhoud aangekomen bij Luchtvaart-Themapark Aviodrome. In de container bevinden zich nieuw gebouwde vleugels en staartdelen en een origineel onderstel van de DH-9. Dit type was het eerste passagiersvliegtuig in eigendom van de KLM. 

De bij Aviodrome aangekomen onderdelen zijn in de Verenigde Staten gebouwd door het Cradle of Aviation Museum in opdracht van de Stichting Replicabouw DH-9. Aviodrome heeft dit project recent overgenomen en zal het vliegtuig de komende twee jaar afbouwen. Zodra de romp van het toestel is gebouwd, zullen alle onderdelen worden samenvoegd en is de DH-9 compleet.

Omgebouwde bommenwerper
“Dit is echt een bijzonder toestel, een omgebouwde bommenwerper waarin twee passagiers en wat post mee konden vliegen. Mét dikke leren jassen aan, vanwege de open cockpit. Dit model symboliseert de overgang van de Eerste Wereldoorlog naar het begin van de burgerluchtvaart. En natuurlijk is het voor ons heel bijzonder om met dit toestel het echte begin van de KLM te presenteren”, zegt Raymond Oostergo, collectiebeheerder van Aviodrome. “Vanaf 2019 wordt de DH-9 een belangrijk onderdeel van de nieuwe expositie in Aviodrome tijdens het jubileumjaar, met o.a. 100 jaar KLM.”

[object Object]

Foto boven: de DH-9 op Schiphol (1921). (credit: KLM/MAI)