[object Object]

Opening nieuwe permanente expositie over de straalmotor in Aviodrome

In luchtvaartmuseum Aviodrome opent komend weekend in een speciaal gebouwde hangar een nieuwe permanente expositie. De tentoonstelling, genaamd ‘Sneller dan het geluid’, gaat over de ontwikkeling van de straalmotor.

In de expositie, die gevestigd is in een nieuwe, grote hangar op het buitenterrein van het luchtvaartmuseum die doet denken aan een hangar (shelter) uit de koude oorlog, kunnen bezoekers vanaf zondag 5 maart zien in welke periode de straalmotor is ontwikkeld. Ook kunnen ze door middel van een interactieve testcabine ontdekken hoe die techniek werkt. Daarnaast zijn er zes straaljagers van dichtbij te zien, waarvan er vier historische toestellen speciaal voor deze expositie volledig zijn gerestaureerd.

“De uitvinding van de straalmotor is enorm belangrijk geweest voor de burgerluchtvaart”, vertelt general manager Coen Hoozemans. “De straalmotor, die in eerste instantie is ontwikkeld voor militaire doeleinden, zorgde daarna voor een enorme impuls in de burgerluchtvaart, doordat met deze techniek toestellen sneller langere afstanden konden vliegen en meer mensen en vracht konden vervoeren. Dat heeft de luchtvaart een enorme boost gegeven.”

Zes straaljagers
De tentoonstellingsloods bestaat uit vier delen. In de ‘briefingroom’ wordt verteld waarom in de jaren ’40 vliegtuigen met een straalmotor nodig waren. Via de tweede ruimte, een testcabine waar op een moderne manier uitgelegd wordt hoe een straalmotor werkt, komt de bezoeker vervolgens in de hal waar de eerste Nederlandse straaljager, een Gloster Meteor, te zien is. Daarna volgt tenslotte nog de 760 m2 grote tentoonstellingsruimte, waar nog drie historische toestellen te zien zullen zijn: de Fokker S.14 Machtrainer, de Lockheed F-104 Starfighter en de Hawker Hunter. Voor de nieuwe hangaar staan nog twee historische straaljagers uit de Koude Oorlog, een Mikojan-Goerevitsj MiG-21 en een Saab 37 Viggen.

De toestellen die in de expositie te zien zijn, waren al in het beheer van Aviodrome. Enkele waren eerder al te zien in het museum, maar stonden sinds 2019 in de opslag. De vliegtuigen zijn voor deze tentoonstelling opgeknapt door de enthousiaste vrijwilligers.

Vrijwilligers
Hoozemans: “Onze vrijwilligers zijn de afgelopen maanden druk geweest om alle vliegtuigen weer in een perfecte staat te brengen. Ik ben onder de indruk van het enthousiasme en de kennis en kunde van alle betrokkenen. Ik weet zeker dat onze bezoekers straks ook onder de indruk van de vliegtuigen zullen zijn.”

De officiële opening van de expositie is op zaterdag 4 maart. Deze is besloten en alleen voor genodigden. Vanaf zondag 5 maart is de tentoonstelling toegankelijk voor alle bezoekers.