Uniek model voor passagiersvervoer naar ruimte komt naar Aviodrome

Lelystad, 8 oktober 2020 – Bezoekers van Aviodrome kunnen binnenkort oog in oog komen te staan met een levensgroot ruimtevliegtuig. Het luchtvaartmuseum mag namelijk een mockup van het ruimtevliegtuig Lynx aan de collectie toevoegen. Dit toestel is hét ultieme voorbeeld van een combinatie tussen lucht- en ruimtevaart en zal vanaf dit weekend te zien zijn in het museum in Lelystad.

De Lynx is het eerste commerciële ruimtetoestel dat op ware grootte te zien is in Aviodrome. Deze zogenaamde mockup, een op ware grootte gemaakt model van het toestel, is in totaal negen meter lang en 6,5 meter breed. Bezoekers kunnen het toestel alleen van buiten bewonderen, aangezien het interieur en de motor niet zijn nagebouwd.

In 2008 werd in Nederland het bedrijf SXC (Space Expedition Curaçao) opgericht om vanaf Curaçao vluchten te organiseren naar de ruimte met de Lynx. Voor dit doel werd het model dat vanaf dit weekend te zien is in Aviodrome ontwikkeld. De Lynx was speciaal ontworpen om gewone mensen mee de ruimte in te nemen. Voor zo’n 100.000 dollar zouden geïnteresseerden als passagier meekunnen. Tijdens de vlucht zou de passagier wel alleen op de stoel kunnen blijven zitten: gewichtloos door de cabine kunnen zweven zat er niet in. In het toestel was ruimte voor twee personen: een piloot en een passagier.

Baanbrekend
In 2014 werd SXC onderdeel van het Amerikaanse XCOR Aerospace onder de naam XCOR Space Expedition. Drie jaar later ging er echter een streep door de ontwikkeling van de Lynx, omdat XCOR Aerospace failliet ging. Het toestel werd net daarvoor in bruikleen ondergebracht in het Nationaal Militair Museum (NMM). “Het toestel heeft nooit de ruimte bereikt”, vertelt Zeholy Pronk, voorzitter van het Nationaal Ruimtevaart Museum, dat gevestigd is in Luchtvaartmuseum Aviodrome. “Er is ooit een prototype van gemaakt, maar helaas zijn ze nooit zo ver gekomen dat er echt een lucht- en ruimtevaartwaardig was. Er is ook nooit een proefvlucht gemaakt.”

Het toestel is volgens Pronk desondanks wel een baanbrekend ontwerp geweest: “We zouden echt wel kunnen stellen dat het één van de grondleggers is geweest van de hedendaagse commerciële ruimtevaart.” Het Nationaal Ruimtevaart Museum was al langer geïnteresseerd in de komst van de Lynx. “Onder andere vanwege de symbolische verbinding tussen de luchtvaart en ruimte. Het is heel fijn dat het uiteindelijk is gelukt en dat we de Lynx nu een prominente plek kunnen geven in het museum”, aldus Pronk.

Space Academy XL
De Lynx zal voor het eerst te zien zijn tijdens de Space Academy XL. Tijdens dit evenement, dat van 10 tot en met 25 oktober plaatsvindt in Aviodrome, doen bezoekers een stapje dichter bij een bezoek aan de ruimte. Ook na de herfstvakantie zal de Lynx te zien blijven in Aviodrome.