[object Object]

Luchtvaartmuseum Aviodrome opent nieuwe expositie met doop historisch vliegtuig

De nieuwe aanwinst van Luchtvaartmuseum Aviodrome, een De Havilland DH.9, is op donderdagavond 10 oktober gedoopt met champagne. Met deze doop is de opening van de volledig nieuwe expositie van Luchtvaartmuseum Aviodrome een feit. Onder begeleiding van Radio2 DJ, én vliegtuigfanaat, Wouter van der Goes opende eerder op de avond Dirk Lips, Algemeen Directeur Libéma, de grootste en meest interactieve permanente expositie over 100 jaar burgerluchtvaart in Nederland.

De Havilland DH.9

De Havilland DH.9 was een vliegtuig van het eerste uur van de vloot van KLM. Het zeer bijzondere toestel was oorspronkelijk een bommenwerper, dat omgebouwd is naar passagiersvliegtuig. In het vliegtuig konden naast de piloot, twee passagiers en wat post mee. Passagiers werden aangekleed met dikke leren jassen en kregen een stoof mee vanwege de open cockpit. Dick Jansen, Corporative Archivist van KLM én een van de samenstellers van het boek Welcome Aboard, een eeuw KLM, had de eer om de replica te dopen volledig volgens traditie met champagne. In november 2016 kwamen de eerste onderdelen uit de Verenigde Staten aan, waarna de bouw van de DH.9 meer dan twee jaar in beslag heeft genomen. ”Nu de DH.9 gereed is, zal deze snel zijn plek krijgen in de nieuwe expositie. Hiermee is de permanente tentoonstelling compleet.” aldus Serena van Kammen, General Manager Aviodrome.

Het verhaal achter het staal

De nieuwe tentoonstelling is een chronologische weergave van diverse hoogtepunten van 100 jaar luchtvaartgeschiedenis. Belangrijke ontwikkelingen en pionierende Nederlandse helden worden op bijzondere wijze aan het publiek getoond. Luchtvaartmuseum Aviodrome biedt nieuwe interactieve belevingen voor jong en oud en vertelt het verhaal achter het staal. Daarnaast is er voor de echte liefhebbers meer dan voldoende verdieping te vinden.

100 jaar burgerluchtvaart

2019 is een belangrijk jubileumjaar voor de Nederlandse luchtvaart. Het is precies 100 jaar geleden dat de Fokker fabrieken geopend werden. Het is 100 jaar geleden dat de Rijksstudiedienst voor de Luchtvaart (RSL), het huidige Nederlandse Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR), werd opgericht. En deze week is het 100 jaar geleden dat KLM werd opgericht, de oudste nog onder dezelfde naam opererende luchtvaartmaatschappij ter wereld. Daarom heeft Aviodrome gekozen voor dit jaar om een nieuwe vaste tentoonstelling te openen over 100 jaar burgerluchtvaart.

Mede mogelijk gemaakt door

Een team van betrokken medewerkers, vrijwilligers en organisaties hebben geholpen om in een relatief korte tijd een prachtige tentoonstelling te realiseren. De Bankgiroloterij, het Mondriaanfonds en de KLM hebben dit mede financieel mogelijk gemaakt.