Lezing over het wel of niet ontstaan van levende wezens op aarde

Kunnen levende wezens op een natuurlijke wijze van het ene naar het andere hemellichaam worden getransporteerd? Klopt het denkbeeld van de Panspermia-theorie? Op zaterdag 6 juli organiseert het Nationaal Ruimtevaart Museum een lezing in Aviodrome over het onderzoek naar de Panspermia-theorie.

De theorie van de Panspermia gaat er vanuit dat het leven op Aarde niet op deze planeet zelf ontstaan zou kunnen zijn, maar afkomstig is van een andere plek in het heelal. Daarmee is er in deze theorie nog geen pasklaar antwoord op de vraag hoe en waar het leven precies ontstaan is. Volgens de Panspermia-theorie, ontwikkeld in de 19e eeuw, kunnen levende wezens op een natuurlijke wijze van het ene naar het andere hemellichaam worden getransporteerd.

Denkbeeld testen
In de afgelopen twee decennia werden door Europese onderzoekers experimenten uitgevoerd om het Panspermia-denkbeeld te testen. Ruimtebioloog René Demets, zelf betrokken bij dit onderzoek, legt uit hoe deze experimenten werden uitgevoerd en wat de huidige stand van zaken is. Voorlopige conclusie: ja, het zou kunnen. René Demets werkt bij ESA/ESTEC in het directoraat Human Spaceflight & Operations. Hij houdt zich bezig met onderzoek naar de invloed van de kosmos op biologische systemen.

Presentatie van resultaten ESA-experimenten
Op zaterdag 6 juli licht Demets in Aviodrome toe hoe levende wezens door de ruimte vervoerd kunnen worden en presenteert hij de resultaten van experimenten die door ESA in de ruimte zijn uitgevoerd. Na de lezing kunnen geïnteresseerden deelnemen aan een rondleiding door de ruimtevaartexpositie in Aviodrome.

Toegang en aanvangstijd
De lezing vindt plaats in de Briefingroom van Aviodrome. Aanvang 10.30 uur (zaal open vanaf 10.00 uur). De toegang voor deze lezing bedraagt € 7,00, kinderen en vrienden/donateurs van het Nationaal Ruimtevaart Museum betalen € 3,50. Bezoekers van Aviodrome kunnen deze lezing tegen een bijbetaling van € 3,50 bijwonen.