[object Object]

Kerstman landt bij Aviodrome

De kerstvakantie bij Luchtvaart-Themapark Aviodrome staat dit jaar onder meer in het teken van een expositie van de feestdagenbeleving in andere culturen. Ook is er aandacht voor de zeer bijzondere kerstpostvlucht van De Pelikaan in 1933. Op 3 januari is er bovendien een speciale Aviodrome Kidsday.

Naast deze activiteiten zijn er speciale kinderrondleidingen. Op tweede kerstdag is het zelfs de Kerstman in hoogst eigen persoon die van alles vertelt en laat zien. Ook kan er geknutseld worden, waarbij de makers van de mooiste creaties kans maken op een rondvlucht voor drie personen. Thuis al een mooi vliegtuig in elkaar knutselen kan natuurlijk ook. Neem je creatie mee bij je bezoek en maak kans op deze prachtprijs! Ook de deelnemers aan de letterspeurtocht dingen trouwens mee naar een rondvlucht voor drie personen! Knutselen en speuren leveren dus twee kansen op!

Kerstpost

Tijdens een expositie bij de vliegtuigen van buitenlandse makelij besteed Aviodrome aandacht aan de gebruiken rondom de feestdagen in deze culturen. Daarnaast brengt het Luchtvaart-Themapark in Lelystad het verhaal over de kerstvlucht van 1933 onder de aandacht. Deze vlucht was heel bijzonder omdat de PH-AIP Pelikaan toen in een recordtijd de reis van Amsterdam naar Batavia (Nederlands-Indië) en terug wist te maken.

De versnelde kerstvlucht stond gepland om op 18 december te vertrekken met het Fokker-toestel De Zilvermeeuw, maar dat toestel had ernstige motorproblemen. Hierdoor werd de oudere en langzamere Pelikaan ingezet om de vlucht te maken. Na een reis van vier dagen, vier uur en 40 minuten, werd het toestel groots ontvangen in Batavia, Nederlands-Indië. Op de avond van 26 december, vier dagen na aankomst, vertrok de ‘Pelikaan’ weer naar Nederland. De terugreis werd, ondanks het slechte weer, zelfs sneller gevlogen dan de heenreis: in iets meer dan drie dagen. Ongeveer 15.000 – in spanning afwachtende – mensen waren naar Schiphol toegekomen om het toestel en de bemanning te verwelkomen. De kerstpost vanuit Indië werd zo toch nog op oudejaarsdag bij vele gezinnen door heel Nederland bezorgd.

Kidsday

De kerstvakantieactiviteiten worden op zondag 3 januari afgesloten met een speciale Aviodrome Kidsday. Kinderen krijgen dan de unieke kans om in de radiokamer echt een boodschap te zenden via een radioverbinding en zo contact te maken met andere kinderen.

Vliegbrevet

Daarnaast vermaken bezoekers zich altijd enorm goed bij Aviodrome met de vele oude en nieuwe vliegtuigen, in de vluchtsimulators, de radiokamer en ga zo maar door. Kinderen kunnen zich extra uitleven op de vele speeltoestellen (waaronder een levende bagageband). Door diverse testen met goed gevolg af te ronden, kunnen zij zelfs hun Aviodrome Vliegbrevet halen. Die vaardigheden worden getest tijdens een vliegtest, seintest, kennistest, ogentest en ook nog een stuurtest in trapvliegtuigjes tijdens de kinderpilotenopleiding.