Interview met vrijwilliger Rien Bruinzeel

Hoelang werk je al als vrijwilliger bij Aviodrome? Wat voor werk doe je?
”Ik werk sinds oktober 2012 als vrijwilliger bij Aviodrome. De collega’s hebben mij veel geleerd over de historie van de Nederlandse luchtvaart en de romantiek eromheen. Als rondleider vind ik het fantastisch om met bezoekers, jong en oud, een tocht door de geschiedenis te maken.”

Waar komt jouw passie voor luchtvaart vandaan?
”In mijn vorige werk had ik veel met luchtvracht te maken, waardoor ik min of meer besmet raakte met het ‘luchtvaartvirus’. Daar kom je nooit meer vanaf; er is geen medicijn tegen!”

 

  • ''Aviodrome is voor jong en oud, en vliegtuigliefhebber word je hier vanzelf."

Wat vind je zo leuk aan het werken als vrijwilliger bij Aviodrome?
”De boeiende geschiedenis van de Nederlandse luchtvaart beleef je nergens zo intens als bij Aviodrome. Alle collega’s dragen daar elke dag aan bij en genieten er zelf ook heel erg van. Daar word je enthousiast van.”

Heb je een leuke anekdote over een gebeurtenis met een bezoeker van Aviodrome?
”Ooit was ik gastheer bij de Constellation, een prachtig vliegtuig uit de jaren vijftig. Een oude dame kwam via de trap naar boven en zei: ‘Eindelijk weer in mijn Connie! Wat is dat lang geleden! Ik heb in dit soort vliegtuigen heel veel tijd doorgebracht.’ Ze vertelde mij dat ze jarenlang stewardess op de Connie was geweest. Er ontstond een leuk gesprek, waar ik veel van opgestoken heb. Zo leer je dus ook van bezoekers!”

Jullie als vrijwilligers vertellen vaak verhalen die niet op de bordjes te vinden zijn. Wat is jouw luchtvaart-weetje dat nog niemand weet?
”Vliegtuigen uit het begin van de geschiedenis werkten nog vaak met rotatiemotoren. Deze gebruikten bijna net zoveel olie als benzine. De olie slingerde via de kleppen uit de motor. Ook de piloot werd daarmee besmeurd! Met zijn witte sjaal veegde hij zijn bril af en ook hield hij hem voor zijn mond. Dit kon echter niet verhinderen dat de piloot veel olie binnen kreeg. En we kunnen allemaal wel raden wat olie met je darmgestel doet. Vaak was dus de piloot al uit het vliegtuigje gesprongen voordat het op de grond tot stilstand was gekomen. Haastig naar het toilet. Soms ook net te laat!”

Is Aviodrome alleen leuk voor vliegtuigliefhebbers? Zo nee, waarom niet?
”Aviodrome is voor jong en oud, en vliegtuigliefhebber word je hier vanzelf. De meeste bezoekers zijn verrast over de collectie en de toegankelijkheid van de museumstukken. Veel vliegtuigen kun je echt in! En voor kinderen is het een waar paradijs. Je kunt er van alles beleven: de piloten-opleiding, film kijken, even in de vlucht-simulatoren en ravotten in de speeltoestellen. Je komt bij Aviodrome ogen en tijd te kort.”

Ook vrijwilliger worden?

Wil jij helpen om Aviodrome naar een nog hoger niveau te tillen? We zijn altijd op zoek naar versterking van ons team vrijwilligers!