Aviodrome toont met expositie verhaal van twee stewardessen in de oorlog

Lelystad, 21 juli 2020 – Twee stewardessen, twee keuzes, één oorlog. In het Aviodrome staan deze zomer de verhalen van Trix Terwindt en Hilda Bongertman centraal. Zij behoorden tot de eerste lichting stewardessen die voor de Tweede Wereldoorlog voor de KLM werkten. Toen de Duitsers Nederland bezetten, bleven de toestellen aan de grond en kozen de dames ieder een ander pad. Een van hen ging in het verzet, de ander sloot zich aan bij de NSB. Tachtig jaar later, en 75 jaar na de bevrijding, laat het Aviodrome zien hoe hun leven er voor, tijdens en na de oorlog uit zag.  

De tentoonstelling is vanaf zaterdag 25 juli te zien in de vertrekhal van het 1928 Schipholgebouw op het terrein van het luchtvaartmuseum. Dit is een exacte replica van het Schiphol uit de tijd dat Bongertman en Terwindt hun vluchten maakten en waar zij dus wekelijks te vinden waren. Te zien zijn onder andere persoonlijke foto’s en scans van brieven en kaarten die verzetsstrijder Terwindt na de oorlog ontving van koningin Wilhelmina en de Duitse officieren die haar tijdens de oorlog bewaakten.

Gevaarlijk beroep 

De collectie van persoonlijke bezittingen wordt afgewisseld met kenmerkende luchtvaartvoorwerpen uit die tijd, zoals een speciale reismand waarin baby’s in de jaren ‘30 werden vervoerd, servies dat werd gebruikt in de vliegtuigen en objecten van vliegers uit de Tweede Wereldoorlog.

“We willen vooral laten zien hoe het er aan toe ging als stewardess in de beginjaren”, vertelt Lars Janssen, coördinator evenementen en tentoonstellingen bij het Aviodrome. “Want het was destijds een enorm gevaarlijk beroep en zeker niet voor iedereen weggelegd. Er stortten toen nog regelmatig vliegtuigen neer en er zijn op die manier ook stewardessen om het leven gekomen.” Ook wil het museum met deze expositie laten zien voor welke keuzes deze vrouwen hebben gestaan.

Historische schat 

De persoonlijke items van Trix Terwindt ontving het museum enkele jaren geleden uit een nalatenschap. Janssen: “Het is een enorme eer dat we deze koffer vol brieven en foto’s hebben mogen ontvangen. Het was écht een historische schat die ons aangeboden werd.”

Ook vindt hij het heel bijzonder dat dit in de historische vertrekhal te zien zal zijn. “Het ziet er daar exact uit als de hal waar Trix en Hilda doorheen liepen op weg naar hun eerste sollicitatiegesprek en als de plek waar ze zich later voorbereidden op hun vluchten. Je ziet ze bijna zitten.”