[object Object]

“Doornroosje” binnenkort van Schiphol naar Lelystad

Luchtvaart-Themapark Aviodrome maakt zich op voor de komst van een nieuw toestel, een DC-3 uit 1944. Het toestel, onder kenners bekend als de Douglas DC-3 / C-47 Dakota PH-DDZ, werd in 1987 door de Dutch Dakota Association (DDA) naar Nederland gehaald, met als doel het op te slaan en in 2010 te restaureren. Vandaar de naam “Doornroosje”. Na de aankomst in mei 1987 is de restauratie van het toestel voortvarend aangepakt, wat uiteindelijk een twaalf jaar durend project bleek.

De heren Lips (namens Luchtvaart-Themapark Aviodrome), Jaski en Teppema (namens de Dutch Dakota Association (DDA)) hebben op dinsdag 23 augustus 2016 de overeenkomst getekend, waarmee de verkoop van de Douglas DC-3 aan Aviodrome een feit is. Beide partijen zijn verheugd dat door de aankoop een stukje mobiel (luchtvaart)erfgoed voor Nederland blijft behouden. Aviodrome beschikt al over twee DC-3’s, maar deze zijn niet luchtwaardig. Het nu aangeschafte model is dat wel, al heeft het eerst twee nieuwe motoren nodig om weer te kunnen vliegen. Deze zijn onlangs door Aviodrome aangeschaft en zullen in Lelystad op het vliegtuig worden gemonteerd. De DC-3 verkeert verder in perfecte staat en zal in de nabije toekomst weer vluchten kunnen uitvoeren.

Complex transport over water

De hangaar ruimte op Schiphol is binnenkort niet meer beschikbaar. Omdat transport via de lucht nog geen optie is, is voor nu gekozen voor transport over water. Dit is een complex transport waarvoor eerst alle vergunningen en toestemmingen worden geregeld. Voor het vervoer van de DC-3 van Schiphol naar Lelystad, dat al op korte termijn zal plaatsvinden, worden de vleugels van het vliegtuig gedemonteerd. Na het hermonteren zal de DC-3 voor bezoekers van Aviodrome te bewonderen zijn in de T2-Hangaar.

Gezamenlijke doelstelling

Luchtvaart-themapark Aviodrome richt zich op het verwerven, restaureren en conserveren van voor Nederland cultuurhistorisch waardevolle luchtvaartobjecten. Objecten uit de collectie van Aviodrome worden op een vooruitstrevende wijze gepresenteerd aan een zo groot en breed mogelijk publiek. Hier ontmoet het themapark de doelstelling van de DDA, die de historische luchtvaart toegankelijk wil maken voor een zo breed mogelijk publiek. Aviodrome behoort tot de top van de luchtvaartthemaparken in Europa.