[object Object]

Collectie in beweging

De collectie van Aviodrome blijft in beweging. Sommige vliegtuigen worden aangekocht (zoals de DC-3), andere vliegtuigen worden opgeknapt (zoals de Grumman Tracker) en van andere vliegtuigen worden replica’s of 1:1 modellen gebouwd (zoals van de Spyker V2 en de DH-9). Waar mogelijk gebruiken we voor dit soort replica’s en 1:1 modellen originele onderdelen, zoals bijvoorbeeld motoren of een onderstel. Daarnaast zijn collectiestukken soms tijdelijk elders te zien.

Sinds 2014 bouwt Aviodrome een 1:1 model van een Spyker V2. Dit lesvliegtuig uit 1917 was het eerste vliegtuig dat in serie in ons land gebouwd is. Aviodrome beschikte reeds over een originele rotatiemotor, die vroeger ook echt op een Spyker V2 gemonteerd heeft gezeten, en heeft recent een originele propeller kunnen verwerven. Het vliegtuig wordt in de T2 Hangar, onder het zicht van de bezoekers, door enthousiaste vrijwilligers gebouwd en zal daarna onderdeel worden van onze vaste expositie.

[object Object]
Eind 2016 heeft Aviodrome een lopend bouwproject van een DeHavilland DH-9 overgenomen. Dit type vliegtuig was het eerste eigen vliegtuig van KLM. Aviodrome maakt het project in de T2 Hangar af.  Het zal een prominente plek krijgen in een grote nieuwe expositie over 100 jaar KLM o.a. in 2019. Foto rechts: De DH-9 op Schiphol (1921) KLM/MAI

Grumman TrackerEen ander vliegtuig waar druk aan gewerkt wordt is de Grumman Tracker. Dit vliegtuig was in dienst bij de Marine Luchtvaartdienst en werd o.a. gebruikt om onderzeeërs op te sporen. Het vliegtuig is daarna gebruikt voor diverse opleidingen. Vrijwilligers zijn momenteel bezig om alle systemen van het vliegtuig weer operationeel te krijgen (incl. het opstarten van de motoren en het vouwen van de vleugels). Daarnaast wordt zowel het interieur als ook het kleurenschema weer in originele staat teruggebracht.

Aviodrome collectie eldersAls erkend museum is het ook van belang om kennis en objecten te delen met collega musea. Zo bestaat de kans dat u onze collectiestukken ook buiten Aviodrome tegenkomt. Bijv. op Texel waar momenteel o.a. onze Kolibri helikopter te bewonderen is en in Den Helder staat onze Seahawk. Voor tijdelijke speciale exposities lenen we regelmatig objecten uit, zoals in het Amsterdam Museum tijdens een expositie over 100 jaar Schiphol.

Douglas DC-3 “Doornroosje”De Dutch Dakota Association verwierf deze DC-3 in 1987 met de bedoeling om het toestel op te slaan en pas in 2010 te restaureren. Vandaar de bijnaam ‘Doornroosje’. Door omstandigheden werd eerder gestart met de restauratie, wat uiteindelijke een 12-jarig project bleek te zijn.

[object Object]
Het toestel werd gespoten in de kleuren van Martin’s Air Charter. Zoals Martinair vroeger heette, dit bedrijf heeft daadwerkelijk met de DC-3 gevlogen. Na het succesvol verlopen transport staat Doornroosje veilig op haar plek in de T2 hangar bij Aviodrome. We zijn gelijk begonnen met de voorbereidingen om haar snel weer te kunnen laten vliegen. Het doel is om komend jaar weer te vliegen.