[object Object]

Boekpresentatie Henk van Wezel bij Aviodrome

De grote wens van Henk van Wezel, oprichter van het Nationaal Ruimtevaart Museum (tegenwoordig onderdeel van Luchtvaart-Themapark Aviodrome in Lelystad) staat op het punt realiteit te worden. Na een succesvolle crowdfundingsactie gaat zijn levensverhaal in boekvorm verschijnen met de titel: ‘Een beperking… Nou én? Het levensverhaal van een doorzetter’. Astronaut André Kuipers schreef het voorwoord bij dit boek. De boekpresentatie vindt op zaterdag 30 januari vanaf 15.30 uur plaats bij Aviodrome.

Geboren in 1944 op het voormalige eiland Wieringen bleek na enkele jaren dat Henk te maken had met een zware beperking (handicap) in de vorm van een zwaar spasme. Dankzij het enorme doorzettingsvermogen van z’n ouders en Henk zelf, schopte hij het vele malen verder dan in die eerste levensjaren werd verwacht. Zijn grootste wens was om het verhaal over zijn leven in boekvorm uit te kunnen geven, om daarmee een voorbeeld te kunnen zijn voor lotgenoten. Henk ging niet bij de pakken neerzitten en hij hoopt dat anderen dat ook niet doen.

‘Een beperking… nou én?’

Een boek schrijven met één vinger vanwege z’n spasme, dàt was een te zware opgave. Gelukkig kreeg hij steun van Siebe Haagsma die samen met hem aan de slag ging. Gaandeweg bleek dat Henk toch meer kon dan hij vooraf zelf had verwacht. Toen het frame van het boek gereed was en de eerste hoofdstukken geschreven, lukte het hem stapje voor stapje de letters tot woorden te weven en bladzijde na bladzijde te componeren. Uiteindelijk groeide het boek uit tot een bewonderenswaardig geheel van maar liefst 335 bladzijden.

Nationaal ruimtevaart museum

Vanaf 1959 was de zich ontwikkelende ruimtevaart Henks grootste hobby. Vanuit Amsterdam verhuisd naar Lelystad zag hij kans om een privémuseum op te zetten, dat uiteindelijk werd geopend door één van de bekendste voormalige Nederlandse astronauten en wetenschappers Wubbo Ockels. Zelfs CNN kwam destijds voor een impressie opnames maken. Inmiddels is Henks levenswerk ondergebracht in Luchtvaart- Themapark Aviodrome in Lelystad waar het dagelijks kan worden bewonderd. Niet alleen in het functioneren als volwaardig burger was Henk bijzonder, maar ook zeker in zijn passie voor het museum en de grote hoeveelheid documenten, geluidsopnames en voorwerpen die hij in de loop van 50 jaar wist te verzamelen.

Boekpresentatie

Op zaterdag 30 januari zal Henks boek gepresenteerd worden op de ruimtevaartexpositie van Aviodrome. De expositie bestaat voor het grootste deel uit de verzameling die Henk in zijn leven bijeen heeft gebracht. Mensen die een boek besteld hebben, kunnen het boek daar ophalen en samen met Henk toasten op het resultaat van zijn levenswens. Mensen die interesse hebben om het boek te kopen kunnen dat doen via de website van het Ruimtevaart Museum (www.nationaalruimtevaartmuseum.nl).