Bijzondere Lockheed 10A via Aviodrome naar Tsjechië

Luchtvaart-Themapark Aviodrome verwelkomt vanmiddag een wel heel bijzonder toestel op de landingsbaan in Lelystad. Het betreft een tussenstop van een tweemotorige Lockheed Electra 10A uit 1937. Het toestel is vanuit Amerika op weg naar Tsjechië.

Na volledig gerestaureerd te zijn in Wichita (Kansas, Verenigde Staten) vloog het toestel – van hetzelfde type als waarin de beroemde Amerikaanse vliegenierster Amelia Earhart verongelukte tijdens haar vliegreis rond de wereld – via onder meer Canada, Groenland en IJsland naar Duxford in Engeland.

Lockheed Electra

De Lockheed Electra was voor het begin van de oorlog in eigendom van schoenproducent Bata in Tsjecho-Slowakije. Twee dagen voordat de Duitsers in 1939 het land binnenvielen, bracht Bata het vliegtuig in veiligheid. Tijdens de oorlog werd het toestel gebruikt door de Engelse regering en de Canadese luchtmacht. Daarna kwam het vliegtuig in handen van een particulier in Amerika.

Tussenstop

De Tsjech Ivo Lukacovic, die zijn vele geld verdient met een op Google gelijkende internetdienst,  is de nieuwe eigenaar. De Lockheed 10A keert nu na ruim 75 dus terug naar Tsjechië en wordt daarbij gevlogen door Nikola Lukacovic, de broer van Ivo. Omdat het toestel maar vijf uur aan één stuk kan vliegen zijn er meerdere tussenstops noodzakelijk, waaronder dus deze op Aviodrome.

  • Evenement gemist

    Dit evenement is al voorbij gevlogen! Gelukkig is er bij Aviodrome genoeg te doen en staat er binnenkort vast weer een evenement als deze op de radar. 

  • Ook vrijwilliger worden?

    Wil jij helpen om Aviodrome naar een nog hoger niveau te tillen? We zijn altijd op zoek naar versterking van ons team vrijwilligers!