Bijzondere koffer uit begintijd van de KLM gaat open tijdens de Nationale Museumweek

Tijdens de Nationale Museumweek, die op maandag 9 april begint, gaat in Aviodrome de koffer van de in 1931 verongelukte KLM boordwerktuigkundige Kotte open. Dit bijzondere pronkstuk bevat persoonlijke eigendommen van Kotte, zoals zijn paspoort, de laatste brief van zijn vrouw, foto’s en reisverslagen. De koffer en inhoud vertellen zo op persoonlijke wijze een verhaal over de begintijd van de Nederlandse burgerluchtvaart.

Verongelukt in een rijstveld
Vroeg in de ochtend van 6 december 1931 gaat Kotte samen met zijn bemanning en passagiers aan boord van de KLM Fokker F. VIIb PH-AFO, alias de ‘Ooievaar’. Vanaf een vliegveld ten noorden van Bangkok, waar ze sinterklaasavond hebben gevierd, hervatten ze de terugreis naar Nederland. Tijdens de start komt het toestel niet van de grond, waardoor hij tot stilstand komt tegen een dijkje en volledig vernield werd. De drie passagiers en 2 bemanningsleden, waaronder Kotte, komen om.

Eindelijk zichtbaar voor de museumbezoeker
Kotte was sinds 1925 werkzaam als technicus voor de KLM. De reis met de Ooievaar was zijn vijfde reis naar Indië. Na zijn overlijden is zijn koffer met persoonlijke bezittingen aan zijn vrouw overhandigd. Na een aantal jaren in privé bezit te zijn geweest, is de koffer gedoneerd aan Aviodrome. De koffer en inhoud zijn altijd bewaard onder de juiste temperatuur en luchtvochtigheid in het archief, wat normaal niet toegankelijk is voor de museumbezoeker.

Een verhaal achter het staal
Speciaal voor de Nationale Museumweek van 9 t/m 15 april 2018 opent Luchtvaart-Themapark Aviodrome de koffer voor het eerst. Voor iedereen die benieuwd is naar de verhalen uit de begintijd van de burgerluchtvaart is de koffer en inhoud een aanrader. Een bijzonder stuk met een verhaal tussen al het historische staal.

De koffer is te bewonderen tijdens de Museumweek. Met een museumjaarkaart is Aviodrome vrij toegankelijk.

Bestel tickets met korting