Aviodrome vernieuwt compleet binnenmuseum met steun BankGiro Loterij

Luchtvaart-themapark Aviodrome gaat dit jaar vernieuwen. Het complete binnenmuseum wordt onder handen genomen en opnieuw ingericht. De nieuwe expositie zal de naam ‘100 jaar luchtvaartgeschiedenis’ gaan dragen. Niet geheel toevallig is 2019 ook het jaar waarin de burgerluchtvaart 100 jaar bestaat.

Donatie van de BankGiro Loterij

Om de vernieuwingen van het museum te bekostigen heeft Aviodrome een donatie van de BankGiro Loterij in ontvangst mogen nemen. Op woensdagmiddag werden de medewerkers van Aviodrome verrast door Robert ten Brink, ambassadeur van de BankGiro Loterij. In aanloop naar het jaarlijkse Goed Geld Gala, dat 12 februari aanstaande plaatsvindt, overhandigde Robert een cheque ter waarde van € 400.000,-. Deze schenking is mogelijk dankzij de ruim 600.000 BankGiro Loterij-deelnemers: de helft van ieder lot gaat naar cultuur en cultureel erfgoed. “Wij zijn enorm blij met deze mooie bijdrage, die ervoor zorgt dat wij dit project groots kunnen aanpakken,” aldus Serena van Kammen, general manager van Aviodrome.

Interactieve expositie

De huidige binnenexpositie dateert van 2003. In de loop der jaren is deze uitgebreid met collectiestukken, maar de opzet is sindsdien in de basis gelijk gebleven. Lars Janssen, coördinator tentoonstellingen bij Aviodrome: “We gaan de expositie daarom nu herinrichten, uitbreiden en moderniseren. Er gaat gebruik worden gemaakt van nieuwe presentatiemethodes en meer interactiviteit. Zo hopen we ook het jonge publiek beter te kunnen bereiken en enthousiast te maken over de geschiedenis van de burgerluchtvaart. En natuurlijk – niet te vergeten – de Nederlandse pioniers die hier een belangrijke rol in hebben gespeeld.”

Aandacht voor alle decennia van de luchtvaartgeschiedenis

In de huidige expositie komen de laatste decennia van de luchtvaartgeschiedenis weinig aan bod. “Dat is jammer, want we beschikken over voldoende prachtige archiefstukken om ook de verhalen van deze tijd te vertellen. Die gaan dan ook zeker een mooie plek krijgen in de nieuwe expositie,” aldus Lars. De nieuwe expositie brengt hoogtepunten uit 100 jaar Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in beeld en besteedt daarnaast ook aandacht aan de toekomst.

Het museum wordt in 2019 vernieuwd. Tot aan de verbouwing zijn zowel de binnen- als de buitenexpositie nog gewoon te bezoeken en kunnen bezoekers meer dan 100 vliegtuigen bekijken, dagelijks rondleidingen volgen en een vlucht maken in een van de vluchtsimulators.