Aviodrome ontvangt schenking uit nalatenschap Trix Terwindt

Het Aviodrome Historisch Luchtvaartarchief kon zich onlangs weer gelukkig prijzen met een belangwekkende schenking van Trix Terwindt, één van de eerste stewardessen van de KLM en verzetstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De nalatenschap
Het betrof twee koffers van Trix Terwindt, boordevol foto’s, documenten en andere persoonlijke zaken die herinneren aan het uiterst bewogen leven van Trix Terwindt. De nalatenschap bevat unieke luchtvaart-gerelateerde foto’s en documenten van vóór en ná de oorlog. Dit is de periode waarin Trix als (hoofd-) stewardess in dienst was bij de KLM en nog vele andere zaken.

Geschiedenis
Trix Terwindt besloot zich bij het verzet aan te sluiten, en liet zich in de oorlogsjaren vanuit Engeland als geheim agente boven het bezette Nederland droppen per parachute. Zo wilde zij een ontsnappingsroute voor gestrande Engelse piloten opzetten. Dit moest zij door verraad bekopen met haar arrestatie en opsluiting in SD-onderzoekskamp Haaren en later in de concentratiekampen Mauthausen en Ravensbrück.

Ongewild was zij slachtoffer geworden van het na de oorlog onder de naam ‘Englandspiel’ berucht geworden spionageproject, de door de Duitse contraspionagedienst ontwikkelde slinkse wijze om geallieerde geheime agenten onschadelijk te maken.

Handgeschreven verslagen
Gebroken en lijdend aan het pas later onderkende concentratiekampsyndroom werd zij na de oorlog bevrijd. Als een van de eersten werd zij in de psychiatrische kliniek Jelgersma in Oegstgeest behandeld door de bekende prof. Bastiaans met zijn, later in opspraak geraakte, LSD-methode. De ervaringen die Trix tijdens deze behandelingen onderging, komen duidelijk tot uiting in vele unieke, vaak zeer persoonlijke en onder invloed van LSD gemaakte handgeschreven verslagen.

De koffers
De schenking bevat o.a. unieke oorlogsdocumenten, zoals persoonlijke correspondentie aan Trix vanuit de gevangenis van enige na de oorlog veroordeelde Duitse officieren, die een belangrijke rol speelden tijdens de gevangenschap van Trix.

Daarnaast de zeer uitgebreide en langdurige briefwisseling met KLM-vlieger/schrijver en vriend Adriaan (Jons) Viruly, en ook de jaarlijkse persoonlijke kerstwensen van Koningin Wilhelmina, die haar als verzetstrijdster en als mens hogelijk waardeerde.

Op bijgaande foto neemt Will Porrio, vertegenwoordiger van het Aviodrome Historisch Archief, dankbaar de twee koffers van Trix Terwindt met inhoud in ontvangst van Hans Bal, zoon van de laatste levenspartner van Trix. Hierbij kijkt Trix Terwindt streng, maar tevreden toe vanaf het schilderij (door Frieda Tas, 1950), dat tevens onderdeel is van de geschonken nalatenschap.

Aviodrome Historisch Archief
Historisch gezien is deze schenking een zeer waardevolle aanvulling van het Aviodrome Historisch Archief en daar zijn wij dan ook heel blij mee!