Aviodrome krijgt iconisch historisch passagiersvliegtuig uit Zuid-Afrika

Aviodrome maakt zich op voor de komst van een voor Nederland wel heel bijzonder toestel, de Convair 340. Het in 1954 gebouwde vliegtuig is door de Zuid-Afrikaanse eigenaar, Rovos Rail, geschonken aan Aviodrome. Na de nodige technische werkzaamheden zal de Convair deze zomer dwars door Afrika en Europa naar haar nieuwe thuisbasis Aviodrome op Lelystad Airport vliegen. De kosten van €350.000 voor het gereed maken van het vliegtuig, de aankoop van diverse reserveonderdelen en de spannende overtocht, zal Aviodrome voor haar rekening nemen. De komst van de Convair is een zeer welkome uitbreiding op de collectie vliegende vliegtuigen van Aviodrome, omdat dit iconische toestel de opkomst van het (massa)toerisme typeert.

Gemak en comfort voor de passagier

Na de Tweede Wereldoorlog ontstond de behoefte aan toestellen die meer passagiers over grotere afstanden en met meer comfort konden vervoeren. Dit comfort werd o.a. gerealiseerd door de drukcabine, waardoor bijvoorbeeld boven slecht weer gevlogen kon worden. Hierdoor konden passagiers op een comfortabele manier naar hun bestemming vliegen. KLM heeft in totaal 24 stuks van dit type in dienst gehad vanaf 1948. Door dit grote succes nam het Martin’s Air Charter, opgericht in 1958, een toestel over en voegde men later nog een soortgelijk toestel toe aan de vloot.

Gebruik voor luxe Air Safari’s

Het Zuid-Afrikaanse Rovos Rail bood tot en met 2009 luxe ‘air safari’s’ aan in een Convair over het zuiden van Afrika. Dit deden ze in combinatie met georganiseerde treinreizen. Door diverse omstandigheden werd het toestel overbodig voor Rovos Rail en stond het te koop. In maart 2018 werd duidelijk dat de eigenaar de Convair een goede toekomst wilde bieden en daarom besloot hij om de Convair te schenken aan Aviodrome. De komende weken worden de laatste onderdelen besteld, wordt het vliegtuig technisch gereedgemaakt en vinden diverse voorbereidingen voor de overtocht plaats. De Convair is straks voor de bezoekers van Aviodrome te zien als onderdeel van de collectie. Het zal met enige regelmaat de motoren starten voor onderhoud en tijdens het vliegseizoen, bij o.a. speciale gelegenheden, het luchtruim kiezen.

Van Afrika naar Aviodrome

Rond 12 juli 2018 zal het vliegtuig starten met de vlucht vanuit Zuid-Afrika. Aangezien de Convair geschikt is voor voornamelijk korte en middellange afstanden maakt het op weg naar Nederland diverse tussenstops. De route voert vanuit Zuid-Afrika o.a. via Zambia, Oeganda, Soedan, Egypte, Kroatië en Oostenrijk naar Lelystad. Een ervaren crew zal het toestel vliegen.

Volg de Convair

Middels live updates en video-verslagen kan iedereen de bijzondere en uitdagende vlucht straks volgen via deze pagina en via alle social media kanalen van Aviodrome. In de zomervakantie zal het vliegtuig feestelijk worden onthaald bij Aviodrome.

Volg hier de reis van de Convair

Ben je helemaal gek van vliegtuigen en wil je het liefst persoonlijk op de hoogte worden gehouden over hoe de reis naar Nederland gaat? Meld je dan aan via onderstaande button en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en de kleinste details!

Hou mij op de hoogte!