[object Object]

Exact 75 jaar geleden startte eerste lijndienst naar New York: Aviodrome herstelt toestel

Het is vandaag exact 75 jaar geleden dat de eerste lijnvlucht tussen Amsterdam en New York opsteeg. Een primeur: de KLM was de eerste Europese luchtvaartmaatschappij die naar de VS vloog. Bezoekers van Aviodrome kunnen hopelijk dit jaar nog zelf ervaren hoe het er aan boord aan toeging. In het museum wordt namelijk eenzelfde soort toestel hersteld in de stijl van 1946.  

De buitenkant van dit viermotorige vliegtuig met plaats voor 44 passagiers is al gerestaureerd: alle stuurvlakken zijn opnieuw bekleed met doek, de hele romp is kaal gemaakt en gespoten in de kleuren van de originele Douglas DC-4 uit 1946 met registratie PH-TAR. Zodra de corona-maatregelen het weer toelaten, zullen de vrijwilligers aan de slag gaan met het interieur. Dit wordt weer in oude glorie hersteld, inclusief werkende verlichting en een audiovisuele presentatie met originele beelden van de vlucht in 1946.

Goed beeldOndanks dat het toestel in het Aviodrome niet het vliegtuig is dat op 21 mei 1946 opsteeg op Schiphol, zullen bezoekers hier een goed beeld kunnen krijgen van de eerste grote lijnvlucht naar de Verenigde Staten, weet Raymond Oostergo, collectiebeheerder bij het Aviodrome. “We restaureren het helemaal in de stijl van die allereerste jaren. Het is nu niet meer voor te stellen, met alle dagelijkse vluchten richting New York, maar toen was dit echt heel bijzonder. Met uitzondering van de vluchten naar Nederlands-Indië was dit een van de eerste intercontinentale lijndiensten.”

De route had in eerste instantie twee tussenstops: een in Prestwick (Glasgow) en een in Gander, Newfoundland. De totale reistijd was 25,5 uur, waarvan 21 vlieguren. Oorspronkelijk werd er twee keer per week gevlogen, maar dit aantal werd al snel verhoogd en uiteindelijk stegen er vanaf 1950 dagelijks vluchten op vanaf Schiphol richting New York.

Van Schiphol naar LelystadDe originele Douglas DC-4 van de eerste vlucht in 1946 bestaat niet meer – het heeft maar kort bij KLM gevlogen en is in 1975 gesloopt. Het vliegtuig in Aviodrome is een Douglas C-54A, de militaire versie van een Douglas DC-4. Het vliegtuig kwam in 1942 in dienst bij de Amerikaanse luchtmacht. Na de oorlog heeft het vliegtuig gevlogen in de Verenigde Staten, Azië en Afrika. In 2003 is het vliegtuig door Aviodrome verhuist van Schiphol naar Lelystad (over de weg) en sindsdien is het te zien bij het luchtvaartmuseum.