[object Object]

Burgemeester Baltus geeft vliegende start aan 50-jarig jubileum Aviodrome

Burgemeester Mieke Baltus van Lelystad trapt zaterdag 10 juli het vijftigjarig jubileum van Luchtvaartmuseum Aviodrome af. Ze zal het kampioenschap vliegtuigjes vouwen en gooien openen door zelf het eerste exemplaar te maken en te werpen. 

Het museum bestaat dit jaar vijftig jaar. Om dit te vieren worden bezoekers de hele zomer lang uitgedaagd hun zelf gevouwen vliegtuigje zo ver mogelijk te gooien. Iedere week vallen de beste drie deelnemers in de prijzen. De winnaar van de week wint een rondvlucht in een echt vliegtuig.

“We zijn zeer vereerd dat de kersverse burgemeester onze jubileumzomer wil openen. We zijn ontzettend trots op onze historie en op de groei die wij in al die jaren hebben doorgemaakt. Daarom willen we dit jaar ons feest met iedereen delen”, zegt general manager Serena van Kammen.

InspirerenAviodrome is hét luchtvaartmuseum van Nederland. Het museum viel al meerdere keren in de prijzen bij de Leukste uitje-verkiezing van de ANWB. Daarnaast is Aviodrome al negen keer op rij door Museumkids uitgeroepen tot kindvriendelijkste museum van Flevoland.

“Het is fantastisch om iedereen, jong en oud, wat te kunnen leren over de rijke historie van de luchtvaart in Nederland. We hopen mensen te inspireren en de jongere generatie te enthousiasmeren om zelf ook wat met luchtvaart te gaan doen. Daarom hebben we ook gekozen voor het kampioenschap vliegtuigjes vouwen, daar begon vroeger voor veel mensen de passie voor vliegtuigen mee. Denk bijvoorbeeld aan Anthony Fokker, van wie een aantal originele vouwvliegtuigen te zien zijn in ons museum”, vertelt Van Kammen.

Ruim honderd vliegtuigenIn 1971 opende Aviodome de deuren op Schiphol. Het grootste deel van de vliegtuigen was te bezichtigen in deze grote aluminium koepel, die uniek was voor die tijd. De collectie van het museum bleef groeien, waardoor de dome te klein werd. In 2003 verhuisde het luchtvaartmuseum naar de huidige locatie in Lelystad, waar de naam werd gewijzigd in Aviodrome.

De collectie van het luchtvaartmuseum bestaat inmiddels uit meer dan honderd vliegtuigen en helikopters. “Onze collectie is in vijftig jaar enorm gegroeid. Met de Boeing 747 Jumbo Jet, Douglas DC-2 en de Fokker Spin, en restauratieprojecten zoals die van de Fokker S.4 hebben wij voor alle liefhebbers wat wils”, aldus Van Kammen.

HoogtepuntenLuchtvaartmuseum Aviodrome heeft in de afgelopen vijftig jaar genoeg meegemaakt, zo vertelt Van Kammen. “Denk bijvoorbeeld aan de spectaculaire aankomst van de KLM Boeing 747. Dit toestel werd ontmanteld en via het water naar Harderwijk vervoerd, waarna het vliegtuig het laatste stuk over de weg aflegde. Een ander mooi moment was de komst van de Lockheed L-749 Constellation. De ‘Connie’ werd overgevlogen vanuit de Verenigde Staten en is nu van binnen te bewonderen. Het toestel is één van onze pronkstukken.”

De collectie van het museum is momenteel te zien op het buitenterrein en in drie gebouwen: het hoofdgebouw, Schiphol 1928 en de T2 Hangar. Hierin is de ruime collectie te zien, evenals een expositie van het Nationaal Ruimtevaart Museum. In de T2 Hangar worden ook verschillende vliegtuigen opgeknapt, zoals bijvoorbeeld de Noorduyn Norseman.