[object Object]

Spectaculaire, unieke toestellen tijdelijk te zien bij luchtvaartmuseum Aviodrome

Aviodrome is in augustus gastheer voor unieke vliegtuigen tijdens twee evenementen. In het weekend van 20 en 21 augustus staat Aviodrome in het teken van de Fly-in: Rescue Heroes en op woensdag 31 augustus viert stichting Fokker Four haar veertigjarig bestaan bij Aviodrome.

Speciaal voor de Fly-in: Rescue Heroes komen er bijzondere toestellen naar Aviodrome. Zo zijn tijdens dit weekend een ambulancehelikopter van ANWB MAA en een politiehelikopter van dichtbij te bewonderen. Op zaterdag is een Chinook transporthelikopter van Defensie te gast, inclusief een bambi bucket waarmee een inhoud van 7.600 liter water meegenomen kan worden om bosbranden te blussen. Ook is het mogelijk om brandweerman Sam te ontmoeten en kunnen bezoekers onder begeleiding van de jeugdbrandweer zelf brandjes blussen. Bovendien kan er dit weekend vanuit het vrachtruim van de Boeing 747 gesprongen worden op een luchtkussen.

Coen Hoozemans, general manager van Aviodrome, vertelt: “Een bijzondere gast tijdens dit evenement is een Aérospatiale Alouette III. Deze helikopter heeft een bijzondere historie, want deze heeft meerdere missies gevlogen en de kogelgaten zijn nog altijd zichtbaar in de romp. Daarnaast werd deze helikopter jarenlang ingezet voor het koninklijk huis, met name destijds koningin Beatrix. Tijdens dit weekend mogen bezoekers de helikopter van zowel buiten als binnen bekijken.”

Veertig jarig bestaan van Fokker Four
Stichting Fokker Four viert op 31 augustus haar veertigjarig bestaan bij Aviodrome. Hoozemans vertelt: “Ik ben trots dat Fokker Four veertig jaar bestaat en dat ze haar jubileum bij ons komt vieren, waarbij die dag veel verschillende historische vliegtuigen een bezoek komen brengen.”

De stichting Fokker Four is een vrijwilligersorganisatie die als doel heeft om een vloot van vier historische Fokker S-11 ‘Instructor’ vliegtuigen in de lucht te houden en om ze aan het publiek te tonen. Hoozemans is trots op de jarenlange samenwerking: “Tijdens het seizoen vliegen bijna iedere week de S-11’s vanuit ons park. Het blijft bijzonder om de vliegbewegingen met deze oude door Fokker gebouwde lesvliegtuigen aan bezoekers te kunnen tonen. Het maakt ons als luchtvaartmuseum uniek in Nederland doordat wij niet alleen historische vliegtuigen tentoonstellen, maar ook bezoekers de kans bieden om vliegende historische kisten van dichtbij te zien taxiën, opstijgen en landen. Bezoekers komen hierdoor heel dichtbij de vliegoperaties.” Tijdens het jubileum zullen de vliegtuigen van Fokker Four en hun gasten te zien zijn.

Zeldzame vliegtuigen
Naast de Fokker S-11’s kunnen bezoekers tijdens dit evenement ook andere bijzondere toestellen van dichtbij bekijken, zoals bijvoorbeeld een Fokker D.VII,  één van de bekendste jachtvliegtuigen ter wereld uit de Eerste Wereldoorlog. Ook is er een Ryan PT-22 uit 1941 te zien welke inmiddels 25 jaar in Nederland is, een Douglas DC-3 en twee P-51 Mustangs jachtvliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog.

Inbegrepen bij regulier entreeticket
Alle activiteiten zitten inbegrepen in een regulier entreeticket voor Aviodrome. Houders van de Museumkaart of de vriendenloterij VIP-KAART hebben gratis toegang. De aanwezigheid van bovengenoemde vliegtuigen tijdens beide evenementen is onder voorbehoud van de technische conditie, het weer en operationele inzetbaarheid.

Meer lezen? En voortaan altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws en de laatste actualiteiten? Schrijf je dan hier in voor de Aviodrome nieuwsbrief.