Lockheed Constellation

CollectieDe Lockheed L-749 Constellation is veelal de hemel in geprezen als 'het mooiste vliegtuig ooit ontworpen' en 'de Grande Dame van de Nederlandse Luchtvaart'

De ‘Grande Dame’ van de Nederlandse Luchtvaart

Het toestel stond al lange tijd hoog op het verlanglijstje van Aviodrome Lelystad Airport. Het restauratieproject heeft deels in de woestijn van Arizona plaatsgevonden en deels in Nederland, waar de Lockheed een nieuw ‘jasje’ kreeg.

  • Wist je dat...

    De Constellation bekend staat als 'beste driemotorige vliegtuig', omdat de vierde motor vaak stilgezet werd wegens een motorstoring?

Levensverhaal van de Lockheed Constellation

De Lockheed L-749 Constellation van KLM staat opgesteld in de binnenexpositie van Aviodrome. Hieronder zie je in foto’s afgebeeld welke metamorfose ‘Connie’ heeft gekregen. De Constellation heeft tot en met 1967 voor de Amerikaanse Luchtmacht gevlogen. Daarna deed de Connie dienst als sproeivliegtuig ter bescherming van gewassen. In 1993 werd het vliegtuig overgenomen door de Stichting Constellation Nederland, waarna Aviodrome het toestel in 2001 overnam. Hier is het toestel gerestaureerd, om het daarna feestelijk op te nemen in de collectie van Aviodrome.

Specificaties

Motor
4x Wright R-3350 2500pk
Spanwijdte
37,52 meter
Lengte
29,05 meter
Gewicht
46 ton
Vliegbereik
7.800 kilometer
Snelheid
556 km/u

Meer uit onze collectie

Bekijk de gehele collectie