[object Object]

Groningen Airport schenkt unieke stukken aan Aviodrome

Vandaag heeft Luchtvaartmuseum Aviodrome onderdelen van een uniek historisch vliegtuig, de Pander EC60, in ontvangst genomen. De schenking is gedaan door Groningen Airport Eelde, waar de Pander tijdens werkzaamheden werd ontdekt. Dit erfgoed wordt in de collectie van Aviodrome opgenomen.

Raymond Oostergo, Manager collectie- en vliegoperaties bij Aviodrome: “De komst van Pander EC60 is een zeer welkome uitbreiding op onze collectie. Vliegtuigen van Pander, een Nederlandse bouwer in de beginjaren van de luchtvaart, ontbraken tot op heden in onze collectie. Het verhaal achter dit specifieke vliegtuig, gevonden op Groningen Airport Eelde, maakt het een unieke schenking.”


1931, de laatste vlucht van Pander EC60

Er zijn meerdere onderdelen van het vliegtuig gevonden. Onder andere een kleine stermotor, stukken hout, wielen met spaken en pedalen leidden naar de resten van het type vliegtuig Pander EC60. Een duik in het archief wijst naar het verhaal over piloot Haijo Hindriks. Een pionier in de Nederlandse luchtvaart en medegrondlegger van vliegveld Eelde. Op 9 juni 1931 stortte hij met zijn vliegtuig neer op Groningen Airport Eelde en overleed hij aan zijn verwondingen. Zijn vliegtuig, een Pander EC60 met de rompcode PH-AEV, is vervolgens voor nader onderzoek opgeslagen in een van de hangars. Tijdens een inval in 1940 tijdens de Tweede Wereldoorlog is de hangar vernietigd, waarna de wrakdelen in een bomkrater zijn gestort.

Wrakstukken gevonden tijdens werkzaamheden

Tijdens de voorbereidende werkzaamheden van de bouw van een zonnepark bij Groningen Airport Eelde zijn er wrakstukken van een Pander EC60 gevonden. Er zijn meerdere onderdelen gevonden van het in 1931 neergekomen toestel. De vondst werd gedaan in de ondergrond op het middenterrein van de luchthaven, tussen het platform en de taxibaan.


Berging met voorzorgsmaatregelen

Aanleiding van de vondst is het bodemonderzoek ter voorbereiding op de aanleg van het zonnepark op Groningen Airport Eelde. De organisatie ECG (Explosive Clearance Group) heeft in opdracht van GroenLeven en Groningen Airport Eelde een inspectie uitgevoerd om te controleren op ondergrondse munitie, die risico’s zouden kunnen vormen voor het bouw- en ontwikkeltraject van het zonnepark. Coen Cornelissen, ECG Group: “De wrakstukken van het vliegtuig zijn een unieke vondst met een bijzonder verhaal. Het is fantastisch dat we de geschiedenis op die manier heel dichtbij kunnen halen.”