[object Object]

Aviodrome onthult de ‘Grumman Tracker’ tijdens Brute Kracht

Op zaterdag 28 april zal bij Luchtvaart-Themapark Aviodrome de Grumman Tracker worden onthuld. De Tracker is erg bijzonder, omdat de vleugels kunnen worden gevouwen. Het toestel werd veelal ingezet vanaf vliegdekschepen en door het vouwen van de vleugels  konden er meer van deze toestellen mee. De afgelopen jaren hebben vrijwilligers van Aviodrome de techniek weten te restaureren en de afgelopen weken is het toestel voorzien van een historisch correct kleurenschema.

Op jacht naar onderzeebotenDe Grumman Tracker is in 1952 in de Verenigde Staten ontwikkeld en was het eerste vliegtuig dat onderzeeboten kon opsporen én bestrijden. Tot dan toe waren er twee of drie vliegtuigen nodig voor deze taak. Het toestel werd van het vliegdekschip gekatapulteerd en gooide bij de landing zijn kenmerkende haak uit welke vastgreep aan een kabel waardoor de Tracker snel tot stilstand kon komen. Het propellervliegtuig heeft twee Wright Cyclone motoren. Afgelopen jaar is een motor in het Verenigd Koninkrijk aangekocht en op het vliegtuig gemonteerd.

Van vliegdekschip tot ‘sleutelkist’Het toestel werd in de jaren ’60 door de Marine Luchtvaartdienst geopereerd vanaf het enige Nederlandse vliegdekschip de Karel Doorman. Op 7 januari 1976 is het toestel buiten gebruik gesteld. Eerst bij de bedrijfsschool van de KLM en later bij het ROC van Amsterdam Airport deed het vliegtuig dienst als ‘sleutelkist’ voor de vliegtuigtechnische opleidingen. Sinds 2007 is het toestel in het beheer van Aviodrome, waar de vrijwilligers de afgelopen drie jaar hebben gewerkt om het te restaureren.

Een stoer vliegtuig met een stoere onthulling
Tijdens het weekend van 28 en 29 april staat Aviodrome in het teken van het evenement Brute Kracht. Naast een uitgebreide oldtimertentoonstelling is er een demonstratie van een Amerikaanse jettruck en kunnen bezoekers laten zien hoe stoer ze zijn in de 12 meter hoge tokkeltoren, het springkussen of rijden met een minivrachtwagen. Na de onthulling op zaterdag zal de Tracker op beide dagen haar motoren draaien en vleugels in- en uitvouwen.

‘Brute Kracht: Planes en Cars’ vindt plaats op 28 en 29 april bij Aviodrome. Meer informatie over het evenement vind je hier.

Bestel tickets met korting