Lezing: Zonnepanelen voor Orion Service Module

2 februari 2019Met het winnen van het contract voor de ontwikkeling en levering van de zonnepanelen voor het Amerikaanse ORION bemande ruimteschip heeft Airbus Defence and Space Netherlands zich verzekerd van deelname aan één van de meest opwindende en tot de verbeelding sprekende missies sinds de Apollo maanreizen.

Zaterdag 2 februari 2019 wordt er een lezing georganiseerd door het Nationaal Ruimtevaart Museum (NRM).
Na de lezing is er voor geïnteresseerden gelegenheid tot een rondleiding in de expositie.

Zonnepanelen voor Orion Service Module
Door: Rob van Hassel (AD&S)

In 2004 stipuleerde George W. Bush als een van de doelen van het zg. Constellation Program dat de Verenigde Staten vóór 2020 zouden terugkeren op de maan. Omdat het Space Shuttle systeem niet bij machte was om voorbij lage aardbanen te komen, was een nieuw ruimteschip nodig. In 2006 werd het ORION ontwerp van Lockheed Martin geselecteerd om dit doel te verwezenlijken. Inmiddels is het Constellation Program stopgezet, maar ORION is als project door blijven gaan. Dit mede door de support van ESA met de levering van de Europese Service Module (ESM), inclusief het elektrisch systeem met de zonnepanelen.

De lezing zal niet alleen ingaan op de technische uitdagingen om dit bemande ruimteschip te voorzien van elektrische energie, maar ook op de planning van dit omvangrijke project, op het industrieel consortium en de rol van Nederland, en op het onderliggende masterplan van de Verenigde Staten voor ruimte-exploratie.

Presentator:
Rob van Hassel is afgestudeerd aam de Technische Universiteit Delft, Lucht- en Ruimtevaart. In 1989 begon hij bij Fokker Space & Systems en later bij Fokker Space voornamelijk in structuren. Op dit moment is hij business Unit manager Zonnepanelen bij Airbus Defence & Space Netherlands in Leiden.

Praktische informatie
Locatie:
Aviodrome, Lelystad Airport.
Toegangskaarten uitsluitend verkrijgbaar aan de balie van de Aviodrome.
Aanvang:
10.30 uur (zaal open vanaf 10.00 uur)
Toegang:
€7.00 – Kinderen en vrienden van het NRM: €3.50
Aanmelden:
Aanmelding voor lezing wordt zeer op prijs gesteld. Dit kan via info@nationaalruimtevaart.nl.

Andere evenementen

Bekijk alle evenementen