Na het gigantische succes van het Apollo maanprogramma werd de volgende stap genomen; de Space Shuttle werd voor het eerst gelanceerd in 1981. Vervolgens werd dertig jaar lang de Amerikaanse ruimtevaaart beheerst door de uiterst kostbare shuttle en ISS programma’s. Geld voor een terugkeer naar de maan, of een bemande reis naar Mars was er niet terwijl de gevestigde Amerikaanse ruimtevaart industrie zich volledig vast zoog in cost-plus overheidscontracten. Elon Musk, een jonge en succesvolle internet ondernemer, constateerde rond de eeuwwisseling verbijsterd dat er van de glorietijd van Apollo niets meer over was. In een poging om meer geld en aandacht voor NASA te genereren bedacht hij het ‘Greenhouse to Mars’ project. Toen bleek dat de benodigde ruimtevaart technologie te duur was richtte hij in 2002 het bedrijf SpaceX op om deze technologie zelf te ontwikkelen. Eerste doel: het drastisch verlagen van de kosten voor toegang tot de ruimte. En daarna de mensheid multi-planetair te maken. Slechts 17 jaar later is SpaceX het grootste ruimtevaartbedrijf in de wereld en heeft het de eerste prototypes voor de bemande reis naar Mars in aanbouw.
Zaterdag 4 januari 2020 wordt er een lezing georganiseerd door het Nationaal Ruimtevaart Museum (NRM). Na de lezing is er voor geïnteresseerden gelegenheid tot een rondleiding in de expositie.
Locatie: Aviodrome, Lelystad Airport.
Aanvang: 10:30 uur (zaal open vanaf 10:00 uur)
Toegangskaarten aansluitend verkrijgbaar aan de balie van Aviodrome.
Toegang: €7,00. Kinderen en vrienden van het NRM: €3,50
Aanmelding voor de lezing wordt zeer op prijs gesteld (via info@nationaalruimtevaartmuseum.nl)
Al 17 jaar verzorgt Ronald Klompe lezingen voor het Nationaal Ruimtevaart Museum. Bijna traditioneel verzorgt Ronald de eerste lezing in januari van het nieuwe jaar en deze keer zal hij de stormachtige opkomst van SpaceX uit de doeken doen. Van het dramatische begin tot aan het enorme succes van nu, maar ook met een korte vooruitblik op de komende jaren van SpaceX.
Voor meer informatie over de publiekslezingen van het Nationaal Ruimtevaart Museum, zie de website: www.nationaalruimtevaartmuseum.nl