Expositie: Luchtmeisjes

23 april - 30 septemberTwee stewardessen, twee keuzes, één oorlog. Deze zomer staan de verhalen van Trix Terwindt en Hilda Bongertman centraal. Zij behoorden tot de eerste lichting stewardessen die voor de Tweede Wereldoorlog voor de KLM werkten.

Twee stewardessen, twee keuzes, één oorlog. Deze zomer staan de verhalen van Trix Terwindt en Hilda Bongertman centraal. Zij behoorden tot de eerste lichting stewardessen die voor de Tweede Wereldoorlog voor de KLM werkten. Toen de Duitsers Nederland bezetten, bleven de toestellen aan de grond en kozen de dames ieder een ander pad. Een van hen ging in het verzet, de ander sloot zich aan bij de NSB. Tachtig jaar later, en 75 jaar na de bevrijding, laat de expositie ‘Luchtmeisjes’ zien hoe hun leven er voor, tijdens en na de oorlog uit zag. De expositie is gebaseerd op het gelijknamige boek van Ingrid van der Chijs. 

De tentoonstelling te zien in de vertrekhal van het 1928 Schipholgebouw. Dit is een exacte replica van het Schiphol uit de tijd dat Bongertman en Terwindt hun vluchten maakten en waar zij dus wekelijks te vinden waren. Te zien zijn onder andere persoonlijke foto’s en scans van brieven en kaarten die verzetsstrijder Terwindt na de oorlog ontving zoals die van koningin Wilhelmina. Op schiphol geloofden ze destijds maar in één ding: luchtvaart.

Gevaarlijk beroep

De collectie van persoonlijke bezittingen wordt afgewisseld met kenmerkende luchtvaartvoorwerpen uit die tijd, zoals een speciale reismand waarin baby’s in de jaren ‘30 werden vervoerd, servies dat werd gebruikt in de vliegtuigen en objecten van vliegers uit de Tweede Wereldoorlog.

Ontdek hoe het er aan toe ging als stewardess in de beginjaren. Het was destijds een enorm gevaarlijk beroep en zeker niet voor iedereen weg gelegd. De toestellen bestonden nog uit ijzeren buizen met gespannen linnen. Regelmatig stortte er een exemplaar neer.

Historische schat

De persoonlijke items van Trix Terwindt ontving het museum enkele jaren geleden uit een nalatenschap: twee koffers vol met persoonlijke brieven en foto’s. Deze historische schat wordt nu voor het eerst aan ons publiek vertoond.  ‘Luchtmeisjes’ toont de moeilijke keuzes welke Hilda en Trix destijds hebben moeten maken. De beelden mogen dan zwart wit zijn, maar de historie is dat zeker niet.

Praktische informatie

Datum: Van vrijdag 23 april t/m donderdag 30 september 2021
Prijs: De expositie zit inbegrepen in een standaard toegangsticket. Bezoekers met een Museumkaart of Bankgiro Loterij VIP-kaart hebben vrije toegang.
Waar: Vertrekhal Schiphol 1928 gebouw

Bestel tickets

Andere evenementen

Bekijk alle evenementen