TROPOMI: van concept tot werkend instrument
5 augustus 2017

Op zaterdag 5 augustus 2017 wordt er een lezing gegeven door ir. Jan Doornink, namens het Nationaal Ruimtevaart Museum (NRM). Na de lezing is er voor geïnteresseerden gelegenheid tot een rondleiding in de ruimtevaart expositie.

Aardobservatie-instrument

TROPOMI is een aardobservatie-instrument dat vanaf een hoogte van ruim 800 kilometer metingen zal doen aan de lucht boven land en zee. Met name de concentraties van koolmonoxide, methaan, stikstofdioxide en ozon zullen doorlopend in kaart worden gebracht.

TROPOMI staat voor TROPospheric Ozone Monitoring Instrument. TROPOMI is de enige passagier aan boord van de Sentinel-5 Precursor satelliet, die onderdeel uitmaakt van het Europese aardobservatieprogramma Copernicus.

Groot belang voor wetenschappelijk onderzoek

TROPOMI is een in Nederland geassembleerd instrument dat voortbouwt op een lange traditie van aardobservatie-instrumenten met een grote Nederlandse inbreng. Het borduurt voort op eerdere successen als SCIAMACHY en OMI, die nog steeds van groot belang zijn voor wetenschappelijk onderzoek aan de aardatmosfeer en toepassingen in ons dagelijks leven. Vergeleken met zijn voorgangers vertegenwoordigt TROPOMI een nieuwe generatie instrumenten met sterk verbeterde prestaties.

TROPOMI is een gezamenlijk project van Nederland en ESA. De TROPOMI-specificaties zijn opgesteld in samenwerking met het KNMI en SRON als eindgebruikers. Vervolgens zijn deze specificaties uitgewerkt door Airbus Defence & Space NL en opgesplitst in een flink aantal sub-contracten met toeleveranciers binnen Europa. Uiteindelijk is TROPOMI bij Airbus in Leiden geassembleerd en vervolgens getest en gekalibreerd bij Centre Spatial de Liège. TROPOMI is vervolgens op de satelliet geplaatst, waarna het geheel nogmaals getest is. Sentinel-5 Precursor is gereed voor lancering.

De lezing zal de verschillende stadia van ontwikkeling van TROPOMI doorlopen en daarbij een beeld schetsen van wat het betekent om in relatief korte tijd een wereldklasse aardobservatie-instrument te realiseren.

Praktische informatie

Locatie
Luchtvaart-Themapark Aviodrome

Aanvang
5 augustus om 10.30 uur (zaal open vanaf 10.00 uur)

Toegang
Entree: € 7,00 (kaarten uitsluitend verkrijgbaar aan de balie van Aviodrome)
Kinderen en vrienden van het NRM: € 3,50

Aanmelden
Wij verzoeken je om jezelf vooraf op te geven per e-mail via info@nationaalruimtevaartmuseum.nl. De kaartjes kunnen vervolgens aan de kassa gekocht worden.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over de lezingen van het Nationaal Ruimtevaart Museum op www.nationaalruimtevaartmuseum.nl.

zaterdag 21 april 2018

Nu gesloten, zondag open van 10:00 tot 17:00