Lezing: Is het universum rond?
3 februari 2018

Ontdek meer over de kosmologische modellen van Einstein en Noether tijdens de lezing 'Is het universum rond?' op zaterdag 3 februari in Aviodrome.

Op zaterdag 3 februari 2018 wordt er een lezing gegeven door het Nationaal Ruimtevaart Museum (NRM) over kosmologische modellen. Na de lezing is er voor geïnteresseerden gelegenheid tot een rondleiding in de expositie.

Einsteins grootste blunder
Einstein noemde de kosmologische constante zijn grootste blunder. Onder een andere naam is deze later in het gangbare kosmologische model weer opgevoerd als “donkere energie”.
Natuurkundige Emmy Noether heeft echter in haar theorema (1919) bewezen dat er voorwaarden zijn verbonden aan energiebehoud. Einstein vond haar briljant, maar negeerde het toen zij dat aan hem vertelde.

Rob Roodenburg en zij coauteurs hebben Noethers theorema toegepast om de oplossing van Einsteins relativiteit voor het universum (Robertson-Walker) te repareren voor energiebehoud. Dit leidt tot een rond universum zonder donkere energie, een model dat niet veel afwijkt van Einsteins eerste model.

Presentator: Rob Roodenburg (1952) heeft meettechniek en relativiteit gestudeerd aan de TU Delft. Samen met zijn twee coauteurs (Frans en Oscar) schrijft hij boeken voor www.loop-doctor.nl, een onafhankelijke denktank voor meet- en regeltechniek en astronomie. Zij behoren tot de zeer weinigen die systematisch alle benodigde berekeningen over relativiteit uitplozen en waar nodig op aannames en mystiek corrigeerden.
Na 15 jaren noeste arbeid leidt dit tot een kosmologisch model zonder “donkere energie”. Het model is puur gebaseerd op Einsteins relativiteit, is rond zoals Einstein dat voorstelde, maar is beperkt door Noethers theorema.

Praktische informatie

Locatie
Luchtvaart-Themapark Aviodrome

Aanvang
3 februari 2018 om 10.30 uur (zaal open vanaf 10.00 uur)

Toegang
Entree: € 7,00 (kaarten uitsluitend verkrijgbaar aan de balie van Aviodrome)
Kinderen en vrienden van het NRM: € 3,50

Aanmelden
Wij verzoeken je om jezelf vooraf op te geven per e-mail via info@nationaalruimtevaartmuseum.nl. De kaartjes kunnen vervolgens aan de kassa gekocht worden.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over de lezingen van het Nationaal Ruimtevaart Museum op www.nationaalruimtevaartmuseum.nl.

woensdag 16 januari 2019

Vandaag geopend van 10:00 tot 17:00