Lezing: de zon, gewone ster of mega atoombom?
1 juli 2017

Op zaterdag 1 juli 2017 wordt er een lezing gegeven door Professor Kees de Jager, namens het Nationaal Ruimtevaart Museum (NRM). Na de lezing is er voor geïnteresseerden gelegenheid tot een rondleiding in de ruimtevaart expositie.

Zonnevlammen
De zon, ogenschijnlijk een rustige, doodgewone en vrij kleine ster, vertoont op korte termijn zeer explosieve verschijnselen waarbij in tijden van de orde van seconden energieën geproduceerd worden die vergelijkbaar zijn met miljarden malen de atoombom die Hiroshima verwoestte. Het verschijnsel van de zonnevlammen is ontsluierd in opvolgende waarnemingen met ruimte-instrumenten: het blijkt in essentie te gaan om kortsluiting tussen stroombogen waardoor stromen lopen van de orde van miljarden tot biljoenen Ampères. Deze stroombogen vinden hun oorsprong in de zonnedynamo. Op zijn beurt vinden we de dynamo in het binnenste van de zon. Dit zal worden toegelicht.

Zonsactiviteit voorspellen
In het afgelopen decennium onderging de zon een periode van extreme stilte en rust. Dit ging gepaard met een iets vertraagde opwarming van de aarde. Deze transitie blijkt de overgang te zijn tussen twee langjarige episoden die gekenmerkt worden door verschillende aspecten van de zonsactiviteit. De kennis hiervan stelt ons nu in staat om het karakter van de zonsactiviteit voor de komende eeuwen te voorspellen.

Praktische informatie

Locatie
Luchtvaart-Themapark Aviodrome

Aanvang
1 juli om 10.30 uur (zaal open vanaf 10.00 uur)

Toegang
Entree: € 7,00 (kaarten uitsluitend verkrijgbaar aan de balie van Aviodrome)
Kinderen en vrienden van het NRM: € 3,50

Aanmelden
Wij verzoeken je om jezelf vooraf op te geven per e-mail via info@nationaalruimtevaartmuseum.nl. De kaartjes kunnen vervolgens aan de kassa gekocht worden.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over de lezingen van het Nationaal Ruimtevaart Museum op www.nationaalruimtevaartmuseum.nl.

donderdag 24 mei 2018

Nu gesloten, vrijdag open van 10:00 tot 17:00