Lezing: De triomf van de Apollo 11

6 juli 2019Op zaterdag 6 juli vindt er een lezing plaats bij Aviodrome. Wil jij meer weten over de eerste maanlanding van Nederland? Kom dan naar de lezing bij Aviodrome!

Zaterdag 6 juli 2019 wordt er een lezing georganiseerd door het Nationaal Ruimtevaart Museum (NRM). Na de lezing is er voor geïnteresseerden gelegenheid tot een rondleiding in de expositie.

Titel: De triomf van de Apollo 11. Hoe Nederland de eerste maanlanding beleefde

Door: Piet Smolders en Zeholy Pronk (NRM)

Op 20 juli 2019 is het 50 jaar geleden dat Neil Armstrong als eerste mens een voet op de maan zette.
Een gebeurtenis die het waard is om te gedenken. Toen lukte het Amerika om binnen 10 jaar een mens op de maan te zetten. Op zich een heel bijzondere prestatie en dat zal in Amerika zeker ook als een belangrijke gebeurtenis herdacht worden.

Ook belangrijk is het om te herdenken hoe die gebeurtenis destijds in Nederland werd beleefd. Die beleving bestond voornamelijk uit de TV uitzendingen via de toen nog beperkte hoeveelheid zendtijd via één kanaal, en werd dus door iedere TV kijker bekeken. Belangrijk hierbij waren ongetwijfeld de presentator Henk Terlingen, ofwel Apollo Henkie, Chriet Titulaar en ook Piet Smolders. Achter de schermen was er een zeer belangrijke plek voor Rudolf Spoor, de regisseur. Door de beperkte hoeveelheid beeldmateriaal vanuit Amerika, mede door de beperkte communicatieverbindingen, werd het uiterste aan creativiteit van het team gevraagd om de kijkers zo goed mogelijk te informeren over wat er precies gebeurde daar op de maan, in de Apollo capsule maar ook in Houston.

Presentator: De presentatie is een tweespraak tussen Piet Smolders (ruimtevaart journalist) en Zeholy Pronk (NLR/NRM). Beiden beleefden die maanlanding destijds direct. Zeholy via de televisie, terwijl Piet als persoonlijk betrokkene bij de uitzending het verhaal rechtstreeks uit eigen beleving kan vertellen. In beeld en verhaal wordt deze gebeurtenis opnieuw beleefd.

Voor meer informatie over de publiekslezingen van het Nationaal Ruimtevaart Museum, zie de website: www.nationaalruimtevaartmuseum.nl.

Praktische informatie
Locatie
: Aviodrome, Lelystad Airport, Aanvang 10:30 uur (zaal open vanaf 10:00 uur)
Toegangskaarten uitsluitend verkrijgbaar aan de balie van de Aviodrome.
Toegang: €7,00; kinderen en vrienden van het NRM: €3,50.
Aanmelding voor de lezing wordt zeer op prijs gesteld via info@nationaalruimtevaartmuseum.nl.

Andere evenementen

Bekijk alle evenementen