Lezing: 20 jaar Internationaal Ruimtestation ISS: verleden, heden en toekomst
10 november 2018

Ontdek tijdens deze lezing alles over de afgelopen 20 jaar van Internationaal Ruimtestation ISS. Hoe is het ontstaan en welke plannen zijn werkelijkheid geworden?

Zaterdag 10 november 2018 wordt er een lezing georganiseerd door het Nationaal Ruimtevaart Museum (NRM). Na de lezing is er voor geïnteresseerden gelegenheid tot een rondleiding in de expositie.

  20 jaar Internationaal Ruimtestation ISS: verleden, heden en toekomst
Door: Peter Batenburg (APP)

20 jaar geleden begon de bouw van het ISS met de lancering van de Zarya module. Het was het begin van het grootste ruimtevaartuig ooit, na een jarenlange voorbereiding waar de internationale samenwerking steeds verder werd uitgebreid.

Hoewel er nog steeds nieuwe onderdelen op de planning staan, werd de bouw grotendeels afgerond in 2010 met de laatste shuttle vluchten. Toen begon een nieuw tijdperk met de commerciële ruimtevaart. Tijdens de lezing wordt gekeken naar hoe de plannen voor het ISS ooit zijn begonnen en wat daar uiteindelijk werkelijkheid van is geworden. Daarnaast wordt er besproken wat de omslag van de shuttle naar commerciële ruimtevaart heeft betekend en wat daarmee de plannen voor de toekomst van het ISS zullen en kunnen zijn.

Presentator:
Peter Batenburg – 
is na zijn studie bij Airbus D&S in Bremen aan de slag gegaan voor het ISS als lid van het Columbus Engineering Support Team (COLEST). Hier heeft hij onder andere een bijdrage geleverd aan de PromISSe missie van André Kuipers. Sinds 2014 is Peter weer terug in Nederland. Eerst nog op ‘missie’ vanuit Airbus D&S Bremen, daarna als consultant bij ADSE en nu werkzaam bij APP. Peter is sinds 2011 actief bij de NVR als lid van de redactie en de evenementencommissie.

Praktische informatie
Locatie:
Aviodrome, Lelystad Airport.
Aanvang:
10.30 uur (zaal open vanaf 10.00 uur)
Toegang:
€7.00 – Kinderen en vrienden van het NRM: €3.50
Aanmelden:
Aanmelding voor lezing wordt zeer op prijs gesteld. Dit kan via info@nationaalruimtevaart.nl.

dinsdag 19 maart 2019

Nu gesloten, woensdag open van 10:00 tot 17:00