Lezing: Gravitatie en materie in zwarte gaten

2 maart 2019Ontdek tijdens deze lezing wat de fysische oorsprong van gravitatie in het heelal is en wat er gebeurt met de materie die in de zwarte gaten valt.

Zaterdag 2 maart 2019 wordt er een lezing georganiseerd door het Nationaal Ruimtevaart Museum (NRM). Na de lezing is er voor geïnteresseerden gelegenheid tot een rondleiding in de expositie.

Titel: Gravitatie en materie in zwarte gaten – een disruptieve benadering.
Door: Ir. Berry Uiterwijk Winkel

Wat is de fysische oorsprong van gravitatie in het heelal? En wat gebeurt er precies met materie die in zwarte gaten valt? Dat is de centrale vraagstelling van deze lezing.

In de relativiteitstheorie heeft Einstein een prachtige, maar uitsluitend wiskundige, afleiding gegeven voor het fenomeen ‘gravitatie’. Hij plaatst gravitatie/zwaartekracht in relatie tot de kromming van ruimte en tijd in het heelal. Een fysische verklaring voor gravitatie ontbreekt helaas. Ook ontbreekt in zijn gravitatieformule de factor cos a als correctie voor de kromming van ruimtetijd. In de wetenschap anno 2019 ontbreekt deze correctie factor nog steeds, waardoor het heelal vijf tot zeven keer meer gravitatie, massa, materie en energie bevat dan tot heden aangenomen. Daardoor zitten we nog steeds ‘opgescheept’ met het begrip ‘donkere’ massa/materie en met ‘donkere’ energie.

In deze lezing wordt een alternatieve visie geboden waarmee die zoektocht naar een sluitende verklaring voor deze ‘donkere’ massa, materie en energie tot een goed einde kan worden gebracht.

En wat gebeurt er precies als materie in een zwart gat valt? Is dit belichaming van het absolute niets of zijn het reële objecten? De auteur licht zijn visie toe met duidelijke illustraties en legt uit hoe zwarte gaten uiteindelijk een essentiële functie vervullen in het heelal en de cyclische beweging ervan. Een lezing vanuit een andere invalshoek dan je gewend bent.

Presentator: Berry is afgestudeerd aan de WUR (Wageningen University & Research) in de afvalwaterzuivering met vakken microbiologie, organische en fysische chemie, bodemkunde, levensmiddelen technologie en agrarisch recht. Hij is werkzaam geweest bij Rijkswaterstaat en is sinds 2004 bezig met de heelal cyclus.

Praktische informatie
Locatie:
Aviodrome, Lelystad Airport.
Toegangskaarten uitsluitend verkrijgbaar aan de balie van de Aviodrome.
Aanvang:
10.30 uur (zaal open vanaf 10.00 uur)
Toegang:
€7.00 – Kinderen en vrienden van het NRM: €3.50
Aanmelden:
Aanmelding voor lezing wordt zeer op prijs gesteld. Dit kan via info@nationaalruimtevaart.nl.

Andere evenementen

Bekijk alle evenementen