Expositie: Vliegende Marinehelden
6 juli 2017 - 10 juni 2019

Tijdens de expositie Vliegende Marinehelden ontdek je alle spannende verhalen over de spectaculaire hoogtepunten van de Marine Luchtvaartdienst en de helden die in deze dienst dienden.

Aviodrome viert het 100-jarig bestaan van de Marine Luchtvaartdienst (MLD) en opent naar aanleiding van dit bijzondere jubileum nog voor de zomervakantie een interactieve expositie. Hier kan je unieke collectiestukken met een MLD achtergrond bewonderen, verhalen over spectaculaire hoogtepunten ontdekken en zelf testen of jij het in je hebt om een vliegende marineheld te worden.

Bijzondere collectiestukken tentoongesteld

Twee collectiestukken zijn voor het eerst compleet te zien nadat ze de afgelopen jaren speciaal zijn gebouwd bij Aviodrome:

Van Berkel WA
15 jaar heeft Stichting Neptune Association gewerkt aan de replica van de Van Berkel WA met registratienummer W57. Dit type watervliegtuig heeft van 1919 tot 1933 gevlogen voor de Marine Luchtvaartdienst en is gebouwd door de gelijknamige Nederlandse weegschaal fabrikant. Destijds beschikte de Marine nog niet over vliegdekschepen. Dit watervliegtuig werd met name ingezet om te patrouilleren en landde na haar missie naast het schip en werd vervolgens met een grote takel op het schip getakeld. De replica van de Van Berkel WA, die met uiterste precisie is nagebouwd, is vanaf 6 juli voor het eerst voltooid te bewonderen in expositie 100 jaar marine luchtvaartdienst.

Spyker V2
Het 1:1 model van de Spyker V2 met registratienummer C16 voorzien van de originele Thulin motor van de C16 en een propeller van dit model zijn voor het eerst compleet te aanschouwen in de expositie over de Marine Luchtvaartdienst. Deze Spyker V2 C16 werd door de Nederlandse vliegtuig- en autofabrikant Spyker gebouwd in 1918 als lesvliegtuig voor de Marine Luchtvaartdienst.

De Van Berkel WA

Vaardigheden testen op interactief parcours

Naast deze bijzondere collectiestukken en alle verzamelde hoogtepunten kun je in het interactieve deel van expositie zelf testen of jij het in je hebt om een vliegende marineheld te worden. Daar voor is een speciaal parcours aangelegd, dat binnen in het museum begint met uitdagende breinbrekers waar veel concentratievermogen voor nodig is. Wanneer deze oefeningen zijn voltooid kunnen de deelnemers door naar de stormbaan, die Aviodrome speciaal voor deze expositie heeft laten aanleggen. De stormbaan bestaat uit verschillende uitdagende hindernissen waar onder andere inschattingsvermogen, uithoudingsvermogen, kracht en behendigheid op de proef wordt gesteld. Voor degenen die de volledige test succesvol afleggen en de kennisvragen goed beantwoorden heeft Aviodrome uiteraard een diploma als bewijs!

De expositie is t/m 10 juni 2019 te zien.

 Bestel nu je e-tickets met korting!

 

Bestel tickets

dinsdag 19 maart 2019

Nu gesloten, woensdag open van 10:00 tot 17:00