Lezing: De geboorte van de maan

9 november 2019Op zaterdag 9 november vindt er een lezing plaats bij Aviodrome. Wil jij meer weten over het ontstaan van de maan? Kom dan naar de lezing bij Aviodrome!

Zaterdag 9 november 2019 wordt er een lezing georganiseerd door het Nationaal Ruimtevaart Museum (NRM).  De lezing wordt gehouden door professor J.G.L.M. Lamers (Universiteit van Amsterdam). Na de lezing is er voor geïnteresseerden gelegenheden tot een rondleiding in de expositie.

Er zijn wat ideeën geweest over het ontstaan van de maan. In 1878 stelde George Howard Darwin (de zoon van de beroemde bioloog Charles Darwin) voor dat de maan was losgebroken van de aarde door de snelle rotatie en de getijde-krachten van de zon. Rond 1990 dacht men dat de maan een los object in ons zonnestelsel was geweest, dat door de zwaartekracht van de aarde was ingevangen. De Nederlandse geoloog Wim van Westrenen suggereerde onlangs dat de maan door een natuurlijke kernexplosie uit de mantel van de aarde is ontstaan. In 1979 werd voor het eerst gesuggereerd dat de maan ontstaan is uit een botsing van de aarde met een object ter grootte van Mars. Hiervoor zijn steeds meer aanwijzingen, o.a. uit onderzoek van de maanstenen die de Apollo astronauten terug brachten naar de aarde. Henny Lamers bespreekt eerst hoe ons planetenstelsel is ontstaan en hoe met moderne telescopen dit proces ook bestudeerd kan worden bij andere sterren waarbij exoplaneten worden geboren. Dan gaat hij in op de verschillende ideeën over het ontstaan van de maan en wat de aanwijzingen daarvoor zijn. Tenslotte laat hij zien dat er bij exoplaneten ook al manen zijn gevonden.

Praktische informatie

Locatie: Aviodrome, Lelystad Airport.
Aanvang: 10:30 uur (zaal open vanaf 10:00 uur)
Toegangskaarten aansluitend verkrijgbaar aan de balie van Aviodrome.
Toegang: €7,00. Kinderen en vrienden van het NRM: €3,50
Aanmelding voor de lezing wordt zeer op prijs gesteld (via info@nationaalruimtevaartmuseum.nl)

Presentator

Prof. Henry J.G.L.M. Lamers, Universiteit van Amsterdam, Sterrenkundig Instituut Anton Pannekoek
Email: h.j.g.l.m.lamers@uu.nl
Website: www.hennylamers.nl
Voor meer informatie over de publiekslezingen van het Nationaal Ruimtevaart Museum, zie de website: www.nationaalruimtevaartmuseum.nl

 

 

 

Andere evenementen

Bekijk alle evenementen