Toen astronauten terugkeken naar de Aarde zagen ze hoe fragiel onze planeet eigenlijk is. Tegenwoordig is ‘het milieu’ wereldwijd een belangrijk onderwerp, en hoewel de ruimtevaart door aardobservatie-satellieten veel bijdraagt aan de benodigde kennis is die ruimtevaart zelf, zoals bijna alle menselijke activiteiten, ook onderdeel van het probleem. ESA’s Clean Space initiatief werkt aan het schoner maken van de ruimtevaart op alle niveaus, van het ontwerpen, bouwen en testen van satellieten, de lancering en het gebruik van grondstations tot en met verminderen van de hoeveelheid ruimtepuin rond de aarde. Dat laatste omvat zowel het voorkomen van nieuw ruimtepuin als het opruimen van al rondcirkelende oude rakettrappen en kapotte satellieten. Maatregelen omvatten onder andere de ontwikkeling van alternatieve stuwstoffen en satelliet-materialen, gebruik van groene energie, strengere regels voor het gebruik van aardbanen, en de ontwikkeling van de-orbit systemen en actieve “opruimsatellieten”.
Datum: zaterdag 1 februari 2020
Locatie: Aviodrome, Lelystad Airport.
Aanvang: 10:30 uur (zaal open vanaf 10:00 uur)
Toegangskaarten aansluitend verkrijgbaar aan de balie van Aviodrome.
Toegang: €7,00. Kinderen en vrienden van het NRM: €3,50
Aanmelding voor de lezing wordt zeer op prijs gesteld (via info@nationaalruimtevaartmuseum.nl)
Michel van Pelt is direct betrokken bij ESA’s Clean Space en zal zowel de problemen als de oplossingen waar ESA aan werkt presenteren.
Voor meer informatie over de publiekslezingen van het Nationaal Ruimtevaart Museum, zie de website: www.nationaalruimtevaartmuseum.nl