Tragisch ongeluk met de, voor Aviodrome bestemde, Convair 340

Op 10 juli 2018 is een tragisch ongeluk gebeurd met de Convair 340, die bestemd was voor Aviodrome. Het toestel is tijdens de testvlucht neergestort in Zuid-Afrika.

Definitief onderzoeksrapport Convair 340 gepubliceerd

Lelystad, 1 augustus 2019

Vandaag is het definitieve rapport gepubliceerd door de South African Civil Aviation Authority van het onderzoek naar het tragische ongeluk met de Convair 340 op 10 juli 2018 in Zuid-Afrika. We zullen eventueel op een later moment inhoudelijk reageren op het definitieve onderzoeksrapport.

Serena van Kammen: “Het ongeval met de Convair 340 heeft een zeer diepe indruk gemaakt op alle betrokkenen en medewerkers van Aviodrome. Er zijn een dodelijk slachtoffer en zwaargewonden te betreuren. Wij willen geen voorbarige conclusies trekken. Om die reden nemen we de tijd om de bevindingen van de SACAA goed te analyseren.”

Voor persvragen kan contact worden opgenomen met Jeroen Floor, PR Manager, via 06-53 43 38 68.


Kort geding over verzekeringsdossier Convair 340

Lelystad, 6 juni 2019

Vandaag dient in Rotterdam een kort geding over het vrijgeven van alle correspondentie met de verzekeraars van het vorig jaar verongelukte historische vliegtuig Convair 340. Aviodrome heeft de zaak aangespannen tegen Saam-Verspieren.

Het tragische ongeluk met de Convair 340 vond plaats in Zuid-Afrika op 10 juli vorig jaar. Zo’n ongeval is een emotionele gebeurtenis voor de  slachtoffers, familie, vrienden en de nabestaanden. Nu, bijna een jaar later heeft dat nog steeds enorme impact op allen.

Om de complete situatie inzake de verzekering in kaart te krijgen, is het belangrijk dat Aviodrome inzicht krijgt in het volledige verzekeringsdossier. Dit is van belang voor de verdere afwikkeling. Aviodrome heeft Saam-Verspieren hier meerdere malen om verzocht. Tot nu toe weigert Saam-Verspieren openheid van zaken. Daarvoor dient dit kort geding.

Wij wachten vol vertrouwen het vonnis van de rechter af en zullen daarna de vervolgstappen bepalen.


Tragisch ongeluk met Convair 340

Update 13 augustus – 15.00 uur

De Zuid-Afrikaanse luchtvaartautoriteit SACAA heeft op vrijdag 10 augustus 2018 een voorlopig onderzoeksrapport over de Convair gepubliceerd.

In het onderzoeksrapport wordt bevestigd dat er tijdens het opstijgen van de Convair vanaf Wonderboom Airport brand in de linker motor is ontstaan, waarna de co-piloot direct een noodsignaal (mayday) uitstuurde.

De piloten wilden het toestel terugvliegen naar Wonderboom Airport. Op de luchthaven werden beide landingsbanen vrijgehouden en er stonden hulpverleners klaar. Helaas verloor het toestel snel hoogte en uiteindelijk stortte het een kleine zes kilometer van het vliegveld neer, op een zuivelfabriek in Derdepoort. Enkele medewerkers die op het moment van de crash in de fabriek aan het werk waren zijn helaas gewond geraakt. Naar omstandigheden maken zij het gelukkig goed.

Beide piloten hebben tijdens de crash helaas ernstige verwondingen opgelopen en verblijven op dit moment nog in het ziekenhuis. Aviodrome heeft goed contact met hun families en leeft ontzettend met ze mee. Met de drie medewerkers van Aviodrome die aan boord waren van de Convair gaat het naar omstandigheden goed.

Update 11 juli – 15.45 uur

Zojuist is bevestigd dat een tweede persoon is omgekomen bij dit ongeluk. Het gaat om één van de fabrieksmedewerkers uit het gebouw waar de Convair 340 in terecht is gekomen.

Medewerkers van Aviodrome betuigen hun medeleven aan de familie van de overledenen.

(Update 2019: De lokale berichtgeving, rondom dit slachtoffer, bleek uiteindelijk te berusten op een misverstand. Er is geen fabrieksmedewerker omgekomen.)

Update 11 juli – 13.00 uur

Inmiddels is bevestigd dat een van de 19 inzittenden van de Convair 340 is overleden na het neerkomen van het toestel. Het gaat om één van de Zuid-Afrikaanse technici. Op dit moment verblijven meerdere inzittenden van het toestel nog in het ziekenhuis. Twee daarvan zijn in kritieke toestand. De drie technici van Aviodrome zijn inmiddels uit het ziekenhuis ontslagen. De South African Civil Aviation Authority doet op dit moment onderzoek naar de oorzaak van het tragische ongeval met de Convair 340.

11 juli – 09.00 uur

Deze zomer zou Aviodrome een bijzonder vliegtuig ontvangen. Vanuit Zuid-Afrika zou de iconische Convair 340 naar Aviodrome vliegen. Gisteren heeft Aviodrome het tragische nieuws ontvangen dat tijdens het opstijgen in een testvlucht in Zuid-Afrika het toestel is neergestort. Serena van Kammen, general manager van Aviodrome, vertrekt namens de directie deze ochtend naar Pretoria om de betrokkenen bij te staan.

Voor persvragen kan contact worden opgenomen met PR Manager, via 06-53 43 38 68.


Aviodrome krijgt iconisch historisch passagiersvliegtuig uit Zuid-Afrika

Aviodrome maakt zich op voor de komst van een voor Nederland wel heel bijzonder toestel, de Convair 340. Het in 1954 gebouwde vliegtuig is door de Zuid-Afrikaanse eigenaar, Rovos Rail, geschonken aan Aviodrome. Na de nodige technische werkzaamheden zal de Convair deze zomer dwars door Afrika en Europa naar haar nieuwe thuisbasis Aviodrome op Lelystad Airport vliegen. De kosten van €350.000 voor het gereed maken van het vliegtuig, de aankoop van diverse reserveonderdelen en de spannende overtocht, zal Aviodrome voor haar rekening nemen. De komst van de Convair is een zeer welkome uitbreiding op de collectie vliegende vliegtuigen van Aviodrome, omdat dit iconische toestel de opkomst van het (massa)toerisme typeert.

Gemak en comfort voor de passagier

Na de Tweede Wereldoorlog ontstond de behoefte aan toestellen die meer passagiers over grotere afstanden en met meer comfort konden vervoeren. Dit comfort werd o.a. gerealiseerd door de drukcabine, waardoor bijvoorbeeld boven slecht weer gevlogen kon worden. Hierdoor konden passagiers op een comfortabele manier naar hun bestemming vliegen. KLM heeft in totaal 24 stuks van dit type in dienst gehad vanaf 1948. Door dit grote succes nam het Martin’s Air Charter, opgericht in 1958, een toestel over en voegde men later nog een soortgelijk toestel toe aan de vloot.

Gebruik voor luxe Air Safari’s

Het Zuid-Afrikaanse Rovos Rail bood tot en met 2009 luxe ‘air safari’s’ aan in een Convair over het zuiden van Afrika. Dit deden ze in combinatie met georganiseerde treinreizen. Door diverse omstandigheden werd het toestel overbodig voor Rovos Rail en stond het te koop. In maart 2018 werd duidelijk dat de eigenaar de Convair een goede toekomst wilde bieden en daarom besloot hij om de Convair te schenken aan Aviodrome. De komende weken worden de laatste onderdelen besteld, wordt het vliegtuig technisch gereedgemaakt en vinden diverse voorbereidingen voor de overtocht plaats. De Convair is straks voor de bezoekers van Aviodrome te zien als onderdeel van de collectie. Het zal met enige regelmaat de motoren starten voor onderhoud en tijdens het vliegseizoen, bij o.a. speciale gelegenheden, het luchtruim kiezen.

Van Afrika naar Aviodrome

Rond 12 juli 2018 zal het vliegtuig starten met de vlucht vanuit Zuid-Afrika. Aangezien de Convair geschikt is voor voornamelijk korte en middellange afstanden maakt het op weg naar Nederland diverse tussenstops. De route voert vanuit Zuid-Afrika o.a. via Zambia, Oeganda, Soedan, Egypte, Kroatië en Oostenrijk naar Lelystad. Een ervaren crew zal het toestel vliegen.


Tragisch ongeluk met de, voor Aviodrome bestemde, Convair 340

Op 10 juli 2018 is een tragisch ongeluk gebeurd met de Convair 340, die bestemd was voor Aviodrome. Het toestel is tijdens de testvlucht neergestort in Zuid-Afrika.